Generaal Tom Middendorp wil versterking voor de Nederlandse strijdkrachten. Volgens hem neemt het aantal conflictgebieden rond Europa toe en daarmee ook het beroep op de krijgsmacht. De vraag overtreft het aanbod inmiddels.

Dat zegt de Commandant der Strijdkrachten (CDS) in een interview in de nieuwste uitgave van de Defensiekrant. "Ik moet regelmatig 'nee' verkopen of onze bijdrage beperken. We balanceren echt op het randje", aldus Middendorp.

De legerbaas stelt dat de "werklast flink omhoog is gegaan" en er "een zware wissel wordt getrokken" op zijn mensen.

Hij vindt het "van cruciaal belang" om het fundament van de organisatie te versterken. Daarbij oppert hij het op peil brengen van de voorraden en het opvoeren van materiële inzetbaarheid.

"We zijn de laatste jaren flink uitgekleed. We zitten nu te krap in ons jasje, gelet op de verslechterende veiligheidssituatie." Volgens de generaal onderkent de politiek dat versterking noodzakelijk is "We hebben er de afgelopen jaren al wat geld bijgekregen om de ergste pijn te verzachten."

Middendorp zegt dat Defensieminister Jeanine Hennis er alles aan doet om die lijn door te trekken. Hij zal het aan den lijve ondervinden, want vorige maand werd bekend dat hij nog tot medio 2017 Commandant der Strijdkrachten blijft.

Draagvlak

Middendorp zegt in de Defensiekrant dat de krijgsmacht "behoefte heeft aan continuïteit" en ook dat het draagvlak voor Defensie moet worden vergroot.

"Die maatschappelijke steun hebben we hard nodig om de krijgsmacht te versterken, om de dreigingen het hoofd te kunnen bieden, maar ook om proportioneel bij te dragen aan onze veiligheidspolis; het NAVO-bondgenootschap."