Premier Mark Rutte heeft woensdagochtend gebeld met de Russische president Vladimir Poetin om nogmaals aandacht te vragen voor de VN-resolutie voor de oprichting van een MH17-tribunaal.

Rutte deed tijdens een telefoongesprek een dringend appèl op hem om deze vorm te steunen voor berechting van de verantwoordelijken achter het neerhalen van de MH17.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) was het een open en uitvoerig gesprek.

Woensdagavond stemt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) over de resolutie die een VN-tribunaal mogelijk maakt. Rusland ligt dwars en dreigt zijn veto uit te spreken over zo'n speciaal gerecht.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is in New York. Hij voert nog gesprekken en zal het woord voeren tijdens de zitting van de Veiligheidsraad.

Rutte heeft de Russische leider erop gewezen dat hij zich vorig jaar ook aan de resolutie verbond om ruimte te bieden aan de berechting van de verdachten van het neerhalen van het vlieguig.

Poetin

Poetin blijft echter bij het standpunt dat de oprichting van een VN-tribunaal niet verstandig is. Het Kremlin vindt het voorbarig om vooruit te lopen op de vervolgingsstrategie, omdat het onderzoek naar de toedracht nog niet is afgerond.

Daarnaast beklaagde de Russische president zich over het feit dat Rusland bij onderdelen van het onderzoek niet wordt betrokken. Ook heeft Rusland nog veel vragen over het onderzoek. 

Poetin benadrukte wel nauw te willen samenwerken om de "oorzaken" en "omstandigheden" rond de crash zorgvuldig te willen onderzoeken. 

Volgens premier Rutte is het juist wenselijk om het besluit over een tribunaal alvast te nemen voordat de toedracht en de aanklacht bekend zijn. Deze volgorde moet juist politisering van de rechtsgang voorkomen.

Op deze manier gebeurde het ook bij de meeste andere speciale VN-tribunalen. Landen hebben dan alle ruimte om informatie te verstrekken aan het tribunaal, dat zelf onafhankelijk en legitiem operereert, aldus Rutte.

Andere berechtingsopties

Hoewel het kabinet blijft inzetten op een VN-hof, zijn er ook andere opties mogelijk om de daders te bestraffen. Berechting kan ook in Nederland of Oekraïne plaatsvinden, maar Rusland kan een dergelijk hof in een van de betrokken landen vooringenomenheid verwijten.

Een andere optie is berechting via het Internationaal Strafhof, maar Rusland erkent dat hof niet. Bovendien komt het Strafhof pas in beeld als landen zelf niet in staat zijn oorlogsmisdadigers te berechten. Dat is in de zaak MH17 hoogstwaarschijnlijk niet het geval.

Bij de crash vorig jaar 17 juli vielen 298 doden, onder wie 196 Nederlanders.

Video: De MH17-ramp in 60 seconden