Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken vindt dat de Franse overheid hard moet optreden tegen actievoerders die buitenlandse vrachtwagens stoppen en leeghalen. 

Dinsdag blokkeerden Franse boeren opnieuw enkele wegen in protest tegen de nieuwe regeling om lage voedselprijzen te compenseren.

Bij acties die vorige week het verkeer op de Franse wegen platlegden, werden ook enkele plunderingen gemeld.

Dijksma heeft dinsdagavond een brief gestuurd aan de verantwoordelijke minister in Frankrijk waarin ze hem oproept iets te doen aan deze situatie.

"Deze illegale praktijken zijn onacceptabel en zouden door de Franse overheid hard moeten worden aangepakt als zij zich voordoen", aldus Dijksma. "Vrachtwagens met exportwaar en de juiste papieren hebben het recht om binnen de EU zonder hinder een land binnen te rijden of te doorkruisen."

Dijksma zal hiervoor tijdens een extra vergadering in Brussel over de staking en acties van Franse boeren aandacht vragen. Dat beraad is begin september gepland.

LTO Nederland

Ook brancheorganisatie LTO Nederland is niet blij met de acties en laat dit weten in een brief, die woensdag bij de Franse ambassade wordt afgeleverd.

"We hebben er wel sympathie voor dat de boeren voor zichzelf opkomen. Maar het kan in onze ogen niet dat de Franse regering oproept om buitenlandse producten te negeren. Het past niet in een verenigd Europa om elkaar te boycotten", aldus de woordvoerder van LTO Nederland.