Luchtverkeersleiders en piloten willen dat er nog strengere regels komen voor het gebruik van drones. Aanleiding zijn de bijna botsingen tussen drones en vliegtuigen in de afgelopen weken. 

Dat meldt het FD dinsdag. 

Volgens de partijen tonen de reeks incidenten met drones aan dat de recent aangescherpte wetgeving niet ver genoeg gaat. Zo is het momenteel in Nederland al verboden om in de buurt te vliegen van een vliegveld, maar gebeurt dit volgens de organisaties toch. 

De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) zegt dat het 'wachten is op een echte botsing' met een drone. Bovendien verwacht Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) dat het gebruik van drones alleen maar toe zal nemen, waardoor er ook behoefte is aan meer wetgeving. 

Zorgen

Het is volgens de partijen aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu om te bepalen hoe aanvullende wetgeving eruit komt te zien. "Wij kunnen slechts onze zorgen uitspreken", zegt een woordvoerder van LVNL.

Volgens LVNL zijn er zowel in binnenland als in het buitenland meerdere voorbeelden van het vliegen met drones rond vliegvelden.

"Als luchtverkeersleiding kunnen we de drones niet zien en ze hebben ook niet de apparatuur aan boord om contact met ze te maken", aldus de woordvoerder. Dat werkt onveilige situaties in de hand.