Het Openbaar Ministerie in Oostenrijk is een onderzoek begonnen naar Geert Wilders op verdenking van opruiing.

De PVV-leider had de Koran vergeleken met het boek Mein Kampf van oud-dictator Adolf Hitler, de drijvende kracht achter de Holocaust.

Ook eiste Wilders een verbod op het heilige boek van de islam tijdens een bijeenkomst van de rechtspopulistische FPÖ in Wenen op 27 maart. Gegriefde moslims deden daarop aangifte.

Volgens de belangenorganisatie Initiatief van Islamitische Oostenrijkers/rijksen (IMÖ) heeft Wilders zich behalve aan opruiing schuldig gemaakt aan het denigreren van godsdienstige leerstellingen en aan schending van het verbod op het doen herleven van nazistisch gedachtegoed.

''De bedreiging van Europa'' luidde het thema van de redevoering van Wilders in de Hofburg, de voormalige residentie van de Habsburgers in Wenen, waar nu onder meer de burelen van de president van Oostenrijk zijn gevestigd.

Applaus

PÖ-chef Heinz-Christian Strache, die het evenement had georganiseerd, volgde Wilders' speech ''met toestemming en vaak met applaus'', aldus ooggetuigen.

Het OM opent echter geen strafrechtelijk onderzoek tegen de Oostenrijkse partijleider, mede omdat er geen aanwijzingen zijn dat hij met Wilders van tevoren over de inhoud van de toespraak heeft overlegd, aldus het Oostenrijkse persbureau APA.

Reactie

In een reactie op het onderzoek zegt Wilders op twitter: "Veel gekker moet het niet worden".