Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer eist opheldering over het lot van een onbekend aantal Nederlanders in Jemen die het ministerie van Buitenlandse Zaken uit het oog is verloren.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) liet de Kamer deze week weten dat er geen contact meer is met "een aantal" Nederlanders dat wil terugkeren uit het door oorlog geteisterde Jemen.

Dat Buitenlandse Zaken niet meer met ze in contact kan komen, kan zijn "omdat ze het land inmiddels hebben verlaten of omdat ze om uiteenlopende redenen niet kunnen communiceren", schrijft Koenders.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma maakt zich zorgen om het lot van de achtergebleven Nederlanders en kan niet begrijpen dat het ministerie geen zicht heeft op het aantal Nederlanders in Jemen dat wil terugkeren.

Hoewel Nederland zelf geen evacuatiepogingen onderneemt, omdat de veiligheidssituatie dat niet zou toelaten, schreef Koenders de Kamer dat er sinds het begin van de oorlog veertig geëvacueerde landgenoten met hulp van andere landen en hulporganisaties het land hebben weten te ontvluchten. 

Contact

Tegelijkertijd stelt het ministerie dat er in mei contact was met acht Nederlanders, in juni met zes en in juli met nog maar één, terwijl het aantal geëvacueerden blijft steken op veertig.

Sjoerdsma: "Hoe kan dat? Wat is er met deze Nederlanders gebeurd? Is het ministerie contact met ze verloren?"

De Kamer wil nu van het kabinet weten op welke wijze en hoe vaak Buitenlandse Zaken de afgelopen maanden contact heeft onderhouden met de Nederlanders in het oorlogsgebied.

Het contact verloopt moeizamer, omdat Nederland vanwege de toenemende onrust en instabiliteit begin dit jaar de ambassade in de hoofdstad Sana'a sloot.

Oorlog

Jemen wordt al jaren geteisterd door onrust en instabiliteit. De sjiitische Houthi-rebellen vechten sinds 2004 tegen het autocratische regime. Na hevige protesten zag in 2011 oud-president Ali Abdullah Saleh zich genoodzaakt plaats te maken voor zijn vicepresident.

De nieuwe president, Abd-Rabbu Mansour Hadi, werd net als Saleh gewantrouwd door de Houthi's, die Sana'a innamen en overheidsgebouwen bezetten. Uiteindelijk werd Hadi door de oprukkende Houthi’s verdreven. Zij controleren grote gedeeltes van het land. 

De regeringstroepen van Hadi worden gesteund door de soennitische bondgenoot Saudi-Arabië die luchtaanvallen uitvoert waarbij burgers niet worden ontzien. Het soennitische koninkrijk, gesteund door de Verenigde Staten, is bang dat het sjiitische Iran haar invloed in de Saudische achtertuin uitbreidt wanneer de Houthi’s aan de macht komen.