Niet alleen boven Irak, maar ook boven Syrië moet Nederlandse F-16's luchtaanvallen op Islamitische Staat (IS) uitvoeren. 

Dat zegt commandant der strijdkrachten Tom Middendorp vrijdag tegen NRC Handelsblad.

Als Syrië niet wordt aangepakt, heeft de strijd tegen IS "weinig kans op een oplossing," aldus Middendorp. De vraag is of alleen optreden boven Irak wel zin heeft. Dit vragen meerdere landen zich af.

"Heeft het wel zin als we de bron van de ellende niet aanpakken?”, aldus Middendorp tegen de krant. "Maar we moeten kijken wat de uitstralingseffecten daarvan zijn. Dat huiswerk is nog niet klaar."

Middendorp noemde eerder de situatie in Syrië complexer dan de situatie in Irak door de verschillende strijdende partijen.

Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen voeren al maanden luchtaanvallen uit op IS-doelen in Irak. In de Iraakse hoofdstad Baghdad trainen Nederlandse militairen Iraakse speciale eenheden.

Koenders

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken meldde onlangs aan de Tweede Kamer dat een militair ingrijpen niet gerechtvaardigd is. Hij vindt dat er eerst een breed gedragen politieke strategie voor een oplossing in Syrië moet komen.

Het land wordt niet alleen geteisterd door IS-terreur maar er woedt ook een burgeroorlog tegen het regime van president Bashar al-Assad.

In de Tweede Kamer spreken in ieder geval PvdA, SP en GroenLinks zich uit tegen bombardementen op Syrië. Regeringspartij PvdA wil eerst een plan zien voor een politieke oplossing. De SP vindt bombarderen ook zinloos zonder politiek proces.

VVD

Coalitiepartij VVD is juist voor, omdat er in het terreurgeweld geen grens is tussen Irak en Syrië. VVD-Kamerlid Han ten Broeke wijst erop dat de militaire werkelijkheid evident is. ''Het kabinet zal een keer een ei moeten leggen', laat hij weten.

Alleen de VS, Canada en een paar Arabische landen bombarderen IS nu boven Syrië.