Het ministerie van Buitenlandse Zaken is het contact verloren met "een aantal" Nederlanders dat wil terugkeren uit het door oorlog geteisterde Jemen.

Dat schrijft minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) in antwoord op vragen van PvdA en D66.

Wat er precies met de Nederlanders is gebeurd, is nog niet duidelijk. Dat Buitenlandse Zaken niet meer met ze in contact kan komen, kan zijn "omdat ze het land inmiddels hebben verlaten of omdat ze om uiteenlopende redenen niet kunnen communiceren", schrijft Koenders. 

Het ministerie heeft geen zicht op het aantal Nederlanders in Jemen dat nog wil terugkeren. In de laatste Kamerbrief spreekt het ministerie van zes Nederlanders die de oorlog willen ontvluchten.

Geen evacuatie

Nederland onderneemt zelf geen evacuatiepogingen, omdat die te riskant zijn. "Deze risico’s zijn moeilijk te rechtvaardigen in het licht van het gegeven dat deze mensen er voor gekozen hebben het reisadvies naast zich neer te leggen en in Jemen te blijven", schreef het kabinet vorige maand in een brief aan de Kamer.

"Nederlanders in het buitenland hebben daarnaast ook een eigen verantwoordelijkheid om niet in gevaarlijke situaties terecht te komen. Dat geldt zeker ook in het geval van Jemen."

Sluiten

Vanwege de toenemende onrust en instabiliteit in het Arabische land, besloot het kabinet in februari van dit jaar om de ambassade in de Jeminitische hoofdstad Sana’a te sluiten. Zonder ambassade zijn de mogelijkheden om Nederlanders bij te staan beperkter.

Buitenlandse Zaken vraagt daarom organisatie en andere landen nog wel evacuaties uit te voeren, en de Nederlanders mee te nemen. Sinds het begin van de luchtaanvallen is het veertig Nederlanders en niet-Nederlandse gezinsleden gelukt het land te ontvluchten.

Oorlog

Jemen wordt al jaren geteisterd door onrust en instabiliteit. De sjiitische Houthi-rebellen vechten sinds 2004 tegen het autocratische regime. Na hevige protesten zag in 2011 oud-president Ali Abdullah Saleh zich genoodzaakt plaats te maken voor zijn vicepresident.

De nieuwe president, Abd-Rabbu Mansour Hadi, werd net als Saleh gewantrouwd door de Houthi's, die Sana'a innamen en overheidsgebouwen bezetten. Uiteindelijk werd Hadi door de oprukkende Houthi’s verdreven. Zij controleren grote gedeeltes van het land. 

De regeringstroepen van Hadi worden gesteund door de soennitische bondgenoot Saudi-Arabië die luchtaanvallen uitvoert waarbij burgers niet worden ontzien. Het soennitische koninkrijk, gesteund door de Verenigde Staten, is bang dat het sjiitische Iran haar invloed in de Saudische achtertuin uitbreidt wanneer de Houthi’s aan de macht komen.