De presidentsverkiezingen in Burundi, die dinsdag worden gehouden, zijn niet vrij en eerlijk. Dat vinden de ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).

''Het verkiezingsproces in Burundi heeft de afgelopen maanden sterk aan geloofwaardigheid ingeboet, door de vele geweldsincidenten, het gebrek aan ruimte voor dialoog, de intimidatie van de oppositie en sluiting van onafhankelijke media. Uit angst voor geweld zijn al meer dan 170.000 Burundezen hun land ontvlucht'’, aldus de ministers.

Nederland roept de partijen in Burundi op geweld af te zweren en gezamenlijk te streven naar een vreedzame uitweg uit de crisis.

Onlusten

Ondertussen blijft het onrustig in het Afrikaanse land. In de nacht voor de verkiezingsdag vielen bij onlusten zeker twee doden.

De presidentsverkiezingen van dinsdag zijn omstreden en worden geboycot door leiders van de oppositie.

De autoritaire president Pierre Nkurunziza, die het land sinds 2005 regeert, is kandidaat voor zijn herverkiezing, maar betwist wordt of een derde achtereenvolgende ambtstermijn wetmatig is. In Burundi mag een president slechts twee termijnen dienen.

Nkurunziza vindt echter dat deze regel niet op hem van toepassing is, omdat hij voor zijn eerste termijn werd gekozen door het parlement, niet door de bevolking. 

Oppositie kansloos

Officieel dingen nog zeven kandidaten naar de functie van president, maar volgens waarnemers maken die geen kans.

De verkiezingen lijken op voorhand al kansloos. De oppositie zegt de verkiezingen te zullen boycotten. Daarnaast lijkt de wil van het volk om te gaan stemmen er niet te zijn.

Bij de parlementsverkiezingen op 29 juni stonden voor de stemlokalen voornamelijk militairen en politiemensen in de rij om te gaan stemmen en nauwelijks gewone burgers. Nkurunziza won ruimschoots.

Bloedige geschiedenis

Het land van ruim 10 miljoen inwoners behoort tot de allerarmste ter wereld. Gerekend naar het bruto binnenlands product per inwoner (nog geen 650 dollar in 2013) zijn er maar twee landen armer (Congo-Kinshasa en Zimbabwe).

Het kleine land heeft een erg bloedige geschiedenis door de twisten tussen de Tutsi-minderheid (14 procent van de bevolking) en de Hutu-meerderheid.