De verloren campagnes van de PvdA tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement en de gemeenteraad, beide in 2014, hebben de regeringspartij in totaal 2,5 miljoen euro gekost.

Ook D66 gaf in 2014 aan beide verkiezingscampagnes veel geld uit: 1,9 miljoen euro.

Saillant detail is dat deze verkiezingen voor de PvdA dramatisch verliepen, terwijl D66 juist als grote winnaar uit de bus kwam.

Dat blijkt in een dinsdag gepubliceerde analyse van het Financieele Dagblad (FD), dat de jaarrekeningen uit 2014 van alle politieke partijen onderzocht.

De verkiezingen verliepen zeer slecht voor de sociaal-democraten. Naast het feit dat de PvdA minder raadsleden, wethouders en europarlementariërs mag leveren, kan de partij van Diederik Samsom ook op minder inkomsten rekenen. De gezagsdragers staan namelijk een gedeelte van hun inkomen af aan de partij.

VVD

De VVD, de grootste partij in de Tweede Kamer, spendeerde in 2014 in totaal 1,8 miljoen euro voor de twee verkiezingen. De andere partijen, waaronder het CDA, gaven volgens het FD enkele tonnen uit. 

Alleen de SP en PVV leverden geen jaarrekeningen aan. Bij de socialisten lagen ziekte en problemen met de ict hier aan ten grondslag. De PVV stuurt al jaren geen jaarrekeningen op.    

Uitslag

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart vorig jaar leed de PvdA fors verlies ten opzichte van de verkiezingen vier jaar eerder; in 2014 haalde de partij 10,2 procent van de stemmen tegen 15,7 in 2010. D66 daarentegen steeg van 8,2 procent van de stemmen in 2010 naar 11,8 procent vier jaar later.

Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei 2014 haalde D66 de meeste stemmen, maar het CDA kreeg een extra zetel door de lijstverbinding met CU/SGP. De PvdA bleef gelijk in het aantal zetels (3).