Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken wil dat zijn Spaanse college snel kijkt naar de zaak van een Nederlander die vermoedelijk al bijna twaalf jaar onterecht vastzit in een Spaanse cel.

Dat meldt de NOS maandag.

De minister is naar eigen zeggen "pro-actief" bezig met de zaak. "Het is natuurlijk verschrikkelijk als je jarenlang onterecht vast zit. Ik kan me de frustratie van betrokkenen goed voorstellen wanneer het gevoel leeft dat de herziening van de zaak op basis van formele gronden niet snel genoeg bevestigd wordt door de rechter."

De 42-jarige Nederlander werd veroordeeld tot vijftien jaar cel vanwege verkrachting en aanranding van drie vrouwen in het Spaanse Fuengirola. Hij heeft altijd ontkend dit te hebben gedaan. De man werd veroordeeld, omdat slachtoffers zijn foto uit een stapel met mogelijke daders hadden gehaald.

Dna-materiaal

Onlangs bekende een Britse man de verkrachting waarvoor de Nederlander al bijna twaalf jaar vast zit. Eerder wees dna-materiaal ook al in de richting van deze Brit.

Maar justitie in Spanje stelde toen dat de dna-vergelijking gebaseerd was op onvoldoende genetische kenmerken. Nu er ook een bekentenis ligt, moet Justitie in Spanje de zaak weer opnieuw bekijken.