Nederland begint "snel" met de opvang van in totaal ruim 2000 extra asielzoekers om Italië en Griekenland te ontlasten. De toelating zal mondjesmaat gebeuren. 

Mogelijk komen vanaf september de eerste vluchtelingen ons land binnen. De lidstaten gaan het plan eerst verder uitwerken.

Dat verklaarde staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) maandag in Brussel na een vergadering met collega's over een eerlijkere verdeling van 40.000 asielzoekers over de Europese Unie. Niet alle EU-lidstaten hebben aangekondigd vluchtelingen op te nemen die in Italië en Griekenland aankomen.

De teller bleef steken op ruim 32.000.

Vingerafdrukken

Toch is besloten te beginnen met de herplaatsing uit solidariteit met de twee Zuid-Europese landen. Italië en Griekenland kampen met een enorme toestroom aan vluchtelingen.

Nederland gaat de komende twee jaar 2047 vluchtelingen meer opnemen. Het gaat om het aantal dat door de Europese Commissie in Brussel was gevraagd. Dijkhoff wil wel eerst verbeteringen bij de registratie en het afnemen van vingerafdrukken van asielzoekers en illegale migranten die in Griekenland en Italië binnenkomen.

Bindende quota

De bewindsman en zijn collega's hielden een speciale vergadering omdat er vorige maand weinig vooruitgang was geboekt bij de vrijwillige herverdeling van de asielzoekers over de rest van de EU. De Europese Commissie wilde eigenlijk bindende quota, maar de meeste EU-landen voelden niets voor een dergelijke "verplichte" solidariteit. Het is de bedoeling dat er uiterlijk in december een oplossing is voor de resterende 8000 asielzoekers.

Het Europees Parlement buigt zich in september over het hele plan. Daarna kan de opvang beginnen.