Premier Mark Rutte wil pas in het najaar beslissen of er sprake kan zijn van een verlichting van de Griekse schulden.

Volg ook ons liveblog over het debat

Dat zei Rutte donderdag in het Kamerdebat over de ontwikkelingen in Griekenland.

Volgens de premier kan pas in het najaar worden beoordeeld hoe de hervormingen en bezuinigingen er voor staan. Dan kan er eventueel gekeken naar een herstructurering van de schuld. Daarbij is het belangrijk dat de regering Tsipras het vertrouwen van de eurolanden terugwint, zei Rutte.

Eurolanden kwamen dit weekeinde na urenlang beraad overeen opnieuw tientallen miljarden euro's in het land te pompen in ruil voor hervormingen en bezuinigingen. De Grieken gingen in de nacht van woensdag op donderdag akkoord met de maatregelen. 

Het IMF bevestigde dinsdagavond dat het nieuwe akkoord de Griekse schuld onhoudbaar maakt. Het fonds raadt aan de schulden verder te verlichten. Juist Nederland en Duitsland voelen daar niets voor. Voor de eurolanden kan van verlichting pas sprake zijn als aan alle voorwaarden van het pakket is voldaan.

Schuldenverlichting

D66 wil dat er serieus wordt overwogen om een deel van de Griekse schulden kwijt te herstructureren.

Dat het IMF twijfels heeft over het steunpakket, is voor de CDA reden om de ontwikkelingen af te wachten. "Wij vinden dat het IMF betrokken moet zijn", zegt Kamerlid Heerma. Pas dan kunnen de christendemocraten overwegen om in te stemmen met het akkoord.

Voor de VVD kan er geen sprake zijn van kwijtschelding van schulden. De liberalen spreken daarom pas eventuele steun uit als duidelijk is waar het IMF staat, of de schulden worden kwijtgescholden en hoe het definitieve pakket eruit komt te zien. Dat wordt pas in het najaar duidelijk.

"De onderhandelingen moeten nog beginnen. Wij maken aan het einde een beoordeling", zegt Kamerlid Mark Harbers (VVD).

De VVD heeft de afgelopen maanden een harde lijn richting Griekenland gevoerd en verklaarde de regering van Alexis Tsipras niet zomaar weer de helpende hand te willen toesteken. 

Verkiezingsbelofte

Ook Rutte heeft zich hard uitgelaten over de Grieken. In 2012 beloofde hij nog dat er geen cent meer naar Griekenland zou gaan. Een derde steunpakket was wat de VVD-leider betreft uitgesloten. Maar direct na de top van de eurolanden erkende Rutte dat hij deze verkiezingsbelofte breekt als het tot een akkoord komt. "Daar baal ik van", zei Rutte tijdens het debat.

Volgens Harbers staat die verkiezingsbelofte zolang er geen definitief akkoord ondertekend is. "Als het tot een pakket komt, dan is dat zo. Maar dat moment is niet vandaag. [...] De onderhandelingen moeten nog beginnen. Ik sluit niet uit dat een Grexit de uitkomst zal zijn", aldus Harbers.

Video: Reactie Harbers

Oppositiepartijen hekelen de vaagheid waarmee de VVD het debat is ingegaan. De partijen wil weten of de liberalen zich achter het kabinet scharen of niet. PVV'er Van Dijck: "Volgens de hele wereld ligt er een akkoord, behalve volgens de VVD." Alexander Pechtold: "De VVD laat haar eigen premier bungelen."

Volgens de ChristenUnie stelt de VVD kritische vragen voor de bühne, maar zullen de liberalen uiteindelijk de premier gewoon steunen en gaat er opnieuw geld naar de Grieken.

Kamermeerderheid

De PvdA steunt het pakket wel, zij het dat er moeilijke maatregelen voor de Grieken in staan. Ook D66 is voor. VVD en CDA twijfelen nog, terwijl de rest van de oppositie het noodpakket niet als de oplossing van het Griekse probleem ziet.

Het kabinet heeft formeel geen steun nodig van een meerderheid van de Kamer om een handtekening onder de definitieve deal te zetten, maar zal brede steun wel als een sterk mandaat zien. Wanneer er geen Kamermeerderheid is die zich achter het akkoord kan scharen, is dat een duidelijk signaal aan het kabinet om die weg niet op te gaan, zei minister van Financiën en Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem.