Poetin noemt oproep om tribunaal MH17 'contraproductief'

De Russische president Vladimir Poetin heeft in een telefoongesprek tegen de Nederlandse premier Mark Rutte gezegd dat hij oproepen tot een internationaal tribunaal over het neerstorten van vlucht MH17 ''contraproductief'' vindt. 

Rutte poogt zo'n tribunaal van de grond te krijgen.

Volgens de website van de president gaat om een "voortijdig en contraproductief initiatief". Poetin vindt het belangrijk dat eerst het onderzoek naar de oorzaak van de vliegramp wordt afgewacht.

Rusland heeft al verschillende keren laten blijken niets te voelen voor een dergelijk tribunaal.

Nederland, Maleisië, Australië, België en Oekraïne in New York hebben de VN-Veiligheidsraad gevraagd een tribunaal op te richten om degenen te vervolgen die verantwoordelijk zijn voor de MH17-ramp 17 juli vorig jaar in Oekraïne.

Rusland is een van de landen in de VN-veiligheidsraad met een vetorecht en kondigde woensdag aan dat te zullen gebruiken. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Gennadi Gatilov zei recent dat een tribunaal voor Moskou "onacceptabel" is.

Steun

Rutte wilde niet inhoudelijk op het gesprek met Poetin ingaan. Hij probeert deze dagen bij andere regeringsleiders steun te vinden voor het idee om de verdachten van het neerhalen van de Boeing te berechten door een VN-tribunaal.

Volgende de week - mogelijk op 21 juli - zal er dan ook gewoon een resolutie in de VN-Veiligheidsraad worden ingediend waarin wordt gevraagd om een tribunaal.

Jaar geleden

Het is vrijdag precies een jaar geleden dat het toestel van Malaysia Airlines boven het oosten van Oekraïne werd neergehaald. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden om, onder wie 196 Nederlanders.

Volgens Rusland zou het vliegtuig zijn neergeschoten met een BUK-raket die kwam van een grondgebied waar het Oekraïense leger de controle heeft. Andere landen houden pro-Russische rebellen schuldig voor het neerschieten van het toestel.

Video: In 60 seconden: De MH17-ramp

Lees meer over:
Tip de redactie