De Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) blijft ondanks bezwaren van minister Jet Bussemaker (Onderwijs) open.  

Dat meldt de NOS dinsdag. 

De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) heeft volgens de omroep de kwaliteit van het onderzoek als voldoende beoordeeld en de accreditatie verlengd.

Bussemaker wilde onder meer weten of studenten wel werden voorbereid op deelname aan een 'pluriforme maatschappij' en of hen een voldoende open houding naar niet-gelovigen werd bijgebracht. Dat is volgens de NVAO het geval.

De minister eiste vorige maand het vertrek van de rector van de IUR, omdat hij zich meerdere keren beledigend uitliet over andersdenkenden. 

De rector beloofde toen beterschap, maar hij is daarna volgens Bussemaker opnieuw in de fout gegaan door zich op Facebook negatief uit te laten over Turks-Nederlandse kandidaten voor het Europees Parlement.

De opleidingsinstelling, die ondanks zijn naam alleen hbo-diploma's uitgeeft, weigert de rector echter te ontslaan. 

Bussemaker, die meldt nog steeds geen vertrouwen te hebben in de huidige rector, bereidt een wetswijziging voor. Hierin komt te staan dat het ministerie kan ingrijpen als een onderwijsinstelling zich niet houdt aan de "opdracht tot het bijbrengen van maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef", aldus de NOS.