Kleine organisaties en bedrijven moeten meer inspraak krijgen bij het vormen van nieuw beleid, vindt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester. 

De PvdA werkt daarom aan een initiatiefwet, waarmee iedere lobbyist in Den Haag een gelijke kans op beïnvloeding krijgt.

Volgens Bouwmeester weten alleen multinationals en grote organisaties hoe ze via lobbyen kunnen meewerken aan nieuwe wetsvoorstellen.

"Hierdoor mis je de nieuwe en innovatieve ideeën die kleine partijen kunnen hebben", zegt Bouwmeester tegen NU.nl. "Door meer partijen te laten meedenken, verhoog je de kwaliteit van besluitvorming."

Volgens Bouwmeester weten de grote partijen precies welke ambtenaren zij moeten spreken over hun ideeën. Kleine organisaties hebben veel meer moeite met lobbyen. "Die bellen en krijgen niemand aan de telefoon, die krijgen geen mailadres en weten niet waar ze hun idee naartoe moeten sturen. Hun verhaal komt niet eens op het bureau van een ambtenaar terecht."

Ideeën aanleveren

Het plan is dat bij elke grote wetswijziging aan iedereen wordt gevraagd om ideeën aan te leveren. Deze inbreng wordt geheel openbaar op een website geplaatst. Vervolgens nodigt het ministerie een aantal organisaties uit om verder over de wetswijziging te praten.

Welke organisaties zijn uitgenodigd, zal ook publiek worden gemaakt. Zo kan iedereen controleren of niet alleen multinationals een uitnodiging hebben gekregen.

Helemaal gelijkwaardig zal het volgens Bouwmeester hiermee niet worden. "Een grote organisatie zal altijd meer geld en macht hebben. Ze hebben een PR-afdeling en bouwen een sterk merk op. Ook komen zij ministers tegen op golftoernooien."

"Daarnaast is het zo dat als de directeur van Shell naar Rutte belt, er gelijk wordt opgenomen. Wanneer een kleine organisatie belt, gebeurt dat niet."

Openbaar lobbyregister

Het wetsvoorstel maakt onderdeel uit van een groter plan om lobbyen te reguleren. Volgens Bouwmeester zijn er nu bijna geen regels voor lobbyisten. Op het openbare lobbyregister staan momenteel 93 lobbyisten die een vaste toegangspas voor de Tweede Kamer hebben. Deze lijst is echter bij lange na niet volledig.

"Het is eigenlijk een systeem dat helemaal niets zegt. Niet iedereen met een vaste toegangspas staat op de lobbylijst. Bovendien komt het merendeel van de lobbyisten hier zonder pasje binnen."

De initiatiefwet van de PvdA wordt in november gepresenteerd. "Het voorstel zal de lobby niet geheel kunnen reguleren, dat kan niet. Maar het is wel het doel om iets meer controle te krijgen op de lobby, die ontbreekt nu volledig."