Tijdens een gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) dinsdag gepleit voor nieuw vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen. 

''Er moet hoognodig een gunstig klimaat worden gecreëerd waarin de partijen de vredesonderhandelingen nieuw leven kunnen inblazen'', zei Koenders.

Ook heeft hij bij Netanyahu aangedrongen een eind te maken aan de bouw van nieuwe nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Het voortdurend uitbreiden van nederzettingen ''ondermijnt de geloofwaardigheid van Israël bij haar inzet voor een twee-statenoplossing''. Volgens Koenders in een verklaring is er geen alternatief voor een twee-statenoplossing.

Economie

Verder vindt hij dat Israël meer moet doen om de economie van de Gazastrook te helpen. De Palestijnen in de kuststrook moeten volgens hem ''meer en vrijelijk'' kunnen uitvoeren.

Hij gaat woensdag langs in de Gazastrook dat vorig jaar zomer door een Israëlische aanval flink te lijden heeft gehad. Zonder een snellere wederopbouw vreest Koenders nieuwe onrust hier.

Dakloos

De VN-vluchtelingenorganisatie voor Palestina (Unrwa) meldde vorige week dat niet één van de meer dan 12.000 tijdens de aanval volkomen verwoeste woningen in het dichtbevolkte Gaza is herbouwd. Zo'n 120.000 mensen zijn nog steeds dakloos en de werkloosheid is enorm.

Koenders is dinsdag begonnen aan een driedaags bezoek aan Israël en Palestina. Later deze dag reist hij naar Ramallah voor overleg met de Palestijnse autoriteiten.