Het debat in de Tweede Kamer over Griekenland is verplaatst van woensdag naar donderdag. Dat gebeurt op voordracht van regeringspartij VVD. 

Het Griekse parlement moet woensdag al instemmen met de eerste maatregelen die met de eurolanden zijn afgesproken. De uitslag daarvan kan dan in het overleg worden meegenomen.

Het Kamerdebat duurt van 13.00 uur tot 16.00 uur. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zal nog voor het begin van het debat de Kamer een brief sturen waarin hij ingaat op de laatste ontwikkelingen.

Naast minister Dijsselbloem neemt ook premier Mark Rutte deel aan het debat. Rutte zal zich moeten verantwoorden voor een nieuw noodpakket van 80 miljard euro aan de Grieken. De premier zei in 2012 nog dat er geen extra geld meer naar Griekenland zou gaan: "Er zijn twee grote pakketten voor de Grieken afgesproken. Ik ben van mening dat het hiermee klaar is".

Maandag erkende hij deze verkiezingsbelofte te breken. ''Als dit doorgaat, als dat programma er komt, dan kan ik die verkiezingsbelofte niet houden'', zei Rutte.

Laf

PVV-leider Geert Wilders verweet de premier 'laf' te zijn. "Opnieuw miljarden naar Griekenland. Belofte Rutte blijkt niets waard. Hier bezuinigen en daar uitdelen", twitterde hij maandag.

En terwijl de PvdA opgelucht is dat er een akkoord is, toont de VVD zich minder enthousiast. "De VVD heeft nog heel veel vragen over de uitkomsten van de eurotop. We wachten de brief van het kabinet af. We zullen ons oordeel laten afhangen van de vraag of dit programma daadwerkelijk nodig is om de stabiliteit van de euro te waarborgen", aldus Kamerlid Harbers.

De VVD-fractie in de Tweede Kamer zal er in het debat alles aan doen om te laten zien dat zij het niet eens is met de premier en de gebroken verkiezingsbelofte.