Het kabinet wil hardhout uit Maleisië met het keurmerk MTCS erkennen als duurzaam hout. Dat maakt de weg vrij voor inkoop van dit tropische hout door overheden. Natuur- en milieuorganisaties zijn tegen.

De staatssecretarissen Sharon Dijksma (Economische Zaken) en Wilma Mansveld (Milieu) hebben dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten dat zij geen belemmeringen meer zien om MTCS volledig toe te laten.

Er komt nog een laatste toets door een Nederlandse commissie, maar Dijksma heeft tijdens haar recente bezoek al geconstateerd dat Maleisië zich houdt aan de eisen voor duurzaam bosbeheer.

Nederland was het enige land binnen de Europese Unie dat MTCS nog niet had erkend. Maleisië is al wel een grote leverancier van tropisch hardhout aan Nederland, met name van meranti, dat wordt gebruikt voor deuren en kozijnen.

Met de officiële erkenning zal het gebruik van het duurzame hout toenemen, verwachten de bewindslieden.

Onbegrijpelijk

Greenpeace, het Wereld Natuur Fonds (WNF) en de organisatie voor inheemse volken NCIV noemen het besluit onbegrijpelijk. Ze vinden dat het kabinet eerst een onafhankelijk oordeel over het keurmerk moet afwachten, zoals het kabinet zelf eerder had voorgesteld.

Volgens de organisaties blijkt uit nieuw onderzoek dat de ontbossing in Maleisië niet aan banden is gelegd maar dat er nog steeds wordt ontbost.

Bossenexpert Jaap van der Waarde van het WNF: ''Het lijkt er nu sterk op dat als het economisch belang maar groot genoeg is een keurmerk niet aan de Nederlandse duurzaamheidseisen hoeft te voldoen.''