Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) is maandag herkozen als voorzitter van de Eurogroep.

Dijsselbloem is daarmee nog 2,5 jaar voorzitter van de vergadering van ministers van Financiën van de negentien eurolanden. In een verklaring van de Eurogroep staat dat Dijsselbloem unaniem is herkozen.

Maandag dichtte Dijsselbloem zichzelf al goede kans toe opnieuw te worden gekozen. Hij nam het op tegen de Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos

Op Twitter bedankt hij al zijn collega's voor hun steun en samenwerking. "Ik kijk uit naar mijn  tweede termijn als voorzitter van de Eurogroep."

Stemverhouding

Spanje stond destijds bij de eerste uitverkiezing van Dijsselbloem niet achter diens kandidatuur. Het land, de vierde economie van de eurozone, voelt zich onderbedeeld als het gaat om hoge Brusselse banen. Nu heeft het land dus wel gekozen voor Dijsselbloem. 

Dijsselbloem werd maandag door EU-president Donald Tusk geroemd om zijn aandeel in de onderhandelingen met Griekenland.

Rutte

Premier Mark Rutte is blij met de herverkiezing van Dijsselbloem. De herverkiezing komt voor Rutte niet als een verrassing.

''Onder voorzitterschap van Jeroen Dijsselbloem functioneert de eurogroep uitstekend. De afgelopen maanden heeft hij zich ook intensief ingespannen om tot een oplossing te komen voor de problemen rond Griekenland'', aldus Rutte, die stelt: ''Hij is de juiste man op de juiste plaats''.