Premier Mark Rutte geeft toe zijn verkiezingsbelofte te breken door meer steun aan Griekenland goed te keuren.

Dat zegt Rutte maandag tijdens een persconferentie, na een speciale eurotop in Brussel waar de noodlijdende Grieken onderhandelden over een pakket maatregelen van ruim 80 miljard euro. Maandagochtend bereikten de Europese leiders een overeenkomst.

De premier had beloofd dat er geen geld meer naar de Grieken zou gaan. "In de kern lever ik mijn verkiezingsbelofte in", aldus Rutte.

Tijdens een verkiezingsdebat in 2012 zei hij nog: "Er zijn twee grote pakketten voor de Grieken afgesproken. Ik ben van mening dat het hiermee klaar is".

''Als dit doorgaat, als dat programma er komt, dan kan ik die verkiezingsbelofte niet houden'', zei Rutte. ''Want dan gaat er extra geld naar Griekenland. Zo simpel is het'', erkende de premier, die het een ''slechte zaak'' vond dat hij zijn belofte moet breken.

Verzachtende omstandigheden

Rutte had het over verzachtende omstandigheden: zo zal het de Nederlandse begroting niet raken en er hoeft niet bezuinigd te worden. Het Nederlandse geld zit al in het Europees reddingsfonds ESM, dat de Grieken zou kunnen gaan helpen. Bovendien had "niemand kunnen vermoeden en ik heb dat niet kunnen voorzien, dat de Griekse politieke omstandigheden zo dramatisch zouden wijzigen", zei Rutte.

Rutte had het over "een verschrikkelijk grote som geld" die de Grieken nodig hebben. De eurolanden zullen werken om het totaalbedrag naar beneden te krijgen, zei hij.

Grexit

Een vertrek van Griekenland uit de eurozone wil Rutte nog niet helemaal uitsluiten. Op de vraag of een zogenoemde Grexit is afgewend, zei hij: ''Ik doe daar geen voorspelling over.'' Hij wil eerst dat de Griekse politiek zich schaart achter de voorwaarden die de geldschieters hebben opgesteld.

Griekenland heeft tot en met woensdag de tijd om vier wetten over onder meer pensioenen en btw aan te laten nemen door het parlement. Ook moeten de Griekse politici akkoord gaan met de verscherping van een aantal hervormingsmaatregelen.

Rutte noemde de lijst voorwaarden ''zonder meer stevig, maar noodzakelijk''. Hij bestempelde de uren durende vergadering als een ''ingewikkelde bevalling''.

De partij van Mark Rutte wacht de brief over Griekenland aan de Tweede Kamer af. ''De VVD heeft nog heel veel vragen over de uitkomsten van de eurotop. We wachten de brief van het kabinet af. We zullen ons oordeel laten afhangen van de vraag of dit programma daadwerkelijk nodig is om de stabiliteit van de euro te waarborgen", aldus Mark Harbers van de VVD.

Zwaar bevochten

PvdA-partijleider Diederik Samsom is opgelucht dat er een deal is. "Maar we realiseren ons hoeveel werk er nu verricht moet worden om weer een gezamenlijke koers voor Europa te vinden." Het akkoord dat de euroleiders en de Grieken hebben is volgens hem een "zwaar bevochten compromis".

"Nu is het aan alle betrokken landen om gezamenlijk te zorgen dat dit akkoord gaat werken voor Griekenland en de EU. En is het aan de Griekse regering om hun economie weer sterk te maken, banen te creëren en de Grieken weer perspectief te geven.''

Hoger doel

Alexander Pechtold, leider van D66, laat in een reactie weten dat het goed te vinden dat er een akkoord ligt. "Het doormodderen van de regeringsleiders heeft het vertrouwen van mensen in Europa geen goed gedaan. Een definitieve oplossing laat nog altijd op zich wachten."

"Maar als deze tussenstap nodig is om de Grieken tot stevige hervormingen te kunnen dwingen, is daarmee een hoger doel voor Nederland én Europa gediend: Griekenland in de eurozone houden en de stabiliteit van Europa waarborgen", aldus Pechtold.

Pijnlijk

CDA-leider Sybrand Buma noemt het "buitengewoon pijnlijk" dat Griekenland door de opstelling van zijn regering "zo is vastgelopen". 

"In amper een half jaar tijd zijn tientallen miljarden euro's verloren gegaan. Het CDA heeft vanaf het begin gezegd dat Griekenland zich aan de eerder gemaakte afspraken moest houden. We hebben grote twijfels bij nu weer tachtig miljard overmaken aan de Grieken. We zullen deze nieuwe voorstellen nader bestuderen, wegen en toetsen of die in het belang van Nederland, Europa en Griekenland zijn."

Niet duurzaam

Carola Schouten, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, vindt dat de overeenkomst "geen duurzame oplossing" biedt. "Het pakket spreekt niet van schuldkwijtschelding, terwijl alom bekend is dat de schuld onhoudbaar is", aldus Schouten.

"Tegelijkertijd gaan er weer miljarden naar de Grieken. De 'kwaal' wordt wederom met hetzelfde, bewezen onwerkbare, middel bestreden. Naar de overtuiging van de ChristenUnie heeft Griekenland meer kans aan herstel van de economie te werken buiten de eurozone, waarbij sprake is van schuldkwijtschelding en er hulp vanuit de EU komt voor de bevolking."

SGP-Kamerlid Kees van der Staaij bepleit ondanks het akkoord tussen de euroleiders en de Grieken alsnog een Grexit: ''De SGP vindt dat voortdurend pappen en nathouden geen echte oplossing biedt. Een fatsoenlijke Grexit zou voor alle partijen beter zijn.''

Kamerdebat

De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag over het akkoord van de eurolanden met Griekenland. Het is de tweede keer dat de Kamer deze zomer van reces terugkeert om over Griekenland te praten.

Voor het debat stuurt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën nog een brief naar de Kamer over de laatste ontwikkelingen. Het overleg van de Kamercommissies Financiën en Europese Zaken met Dijsselbloem staat gepland voor 13.30 uur tot 16.30 uur.