Minister Koenders van Buitenlandse Zaken is dinsdag, woensdag en donderdag in het Midden-Oosten. 

Hij praat onder anderen met premier Netanyahu en president Rivlin van Israël en met de Palestijnse president Abbas en premier Hamdallah.

Daarnaast bezoekt hij de Gazastrook. Verder brengt Koenders een bezoek aan Holocaustmuseum Yad Vashem.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zondagavond aangekondigd. In een verklaring zei Koenders dat de situatie in het Midden-Oosten ''urgent'' is en dat er ''geen alternatief is voor de tweestatenoplossing'' voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Koenders wil met Netanyahu en met Abbas praten over het vredesproces.

Gaza

Koenders wil tijdens zijn reis ook praten met Israëliërs die vlakbij de Gazastrook wonen. In Gaza zelf bezoekt hij een kliniek van UNRWA, de VN-organisatie die de Palestijnen helpt, en een landbouwproject.

Koenders: ''Wederopbouw van Gaza is van groot belang, om te voorkomen dat er nieuwe spanningen ontstaan.'' Verder gaat de minister langs bij een scanner die door Nederland is gedoneerd. Die staat bij een grenspost tussen Israël en de Gazastrook en zorgt ervoor dat goederen snel en veilig van en naar Gaza kunnen worden gebracht.

In Jeruzalem bezoekt Koenders een tentoonstelling met een paar schilderijen van Rembrandt.