Thom Karremans, voormalig Dutchbat-commandant in Srebrenica, eist excuses van de Nederlandse regering. Volgens de kolonel b.d. (buiten dienst) komt de mislukte missie in 1995 op het conto van de toenmalige regering.

Dat zegt hij zaterdag in een interview met De Telegraaf.

Zaterdag is de van van moslimenclave Srebrenica precies twintig jaar geleden. De enclave werd beschermd door het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat, maar dat kon niet voorkomen dat zeker 8.000 moslims werden vermoord door de Bosnisch-Servische troepen.

Karremans kreeg veel kritiek voor zijn rol bij de missie en werd door nabestaanden van drie vermoorde moslimmannen zelfs beschuldigd van medeplichtigheid aan genocide.

Maar, zo zegt de in Spanje wonende Karremans, de mislukking van de missie werd ingeleid door een rammelend mandaat en gebrekkige uitrusting. Ook was er een gebrek aan munitie, voedsel en brandstof. ''We werden uitgezonden met een houten geweer en een klapperpistool."

Daarnaast was er een gebrek aan coördinatie. ''Minister van Defensie Joris Voorhoeve en generaal Hans Couzy zeiden: 'Volhouden'. Zeven keer vroeg ik om luchtsteun, zeven keer bleef het stil. Het ontbrak totaal aan goede wil."

Excuses

Het steekt de voormalig commandant dat minister Jeanine Hennis (Defensie) onlangs verontschuldigingen aanbood aan nabestaanden van drie moslims die door Nederlandse militairen werden weggestuurd van hun basis in Srebrenica en dat met de dood moesten bekopen.

Er wordt volgens Karremans niet omgekeken naar het lot van het toenmalige bataljon. Hij wil dat er hulp komt, verwijzend naar opgelopen trauma's. ''Hoogste tijd dat de minister met haar vuist op tafel slaat. En dat de regering in het openbaar excuses aanbiedt. Dutchbatters modderen maar aan, verloren hun eigenwaarde. Een schande."

Dutchbatveteranen

Het ministerie van Defensie zegt in reactie dat premier Mark Rutte en minister Hennis binnenkort een gesprek hebben met Dutchbatveteranen die vinden dat de overheid hen niet genoeg steunt.

De afspraak voor dat onderhoud is gemaakt tijdens de laatste Veteranendag toen Rutte diverse veteranen sprak.

Defensie wijst er ook op dat toenmalig Defensieminister Henk Kamp in 2006 al een blijk van erkenning van de regering aan de 850 militairen gaf. Kamp reikte toen een speciaal draaginsigne uit aan de militairen "die in moeilijke omstandigheden naar eer en geweten hebben gefunctioneerd en ten onrechte gedurende langere tijd in een negatief daglicht zijn gesteld".

Blij

Oud-Dutchbatters zijn blij dat de premier en minister willen praten. Veteraan Olaf Nijeboer, medeorganisator van de bijeenkomst aan de kant van Dutchbat, laat weten dat de blauwhelmen erkenning willen en zegt dat veel verhalen niet kloppen.

''Voor de ogen van de Dutchbatters zouden duizenden mensen zijn afgevoerd. Dat klopt niet. Er wordt gezegd dat Dutchbat er niet is geslaagd de enclave te beschermen. Maar dat hadden we nooit kunnen doen, de berekening was dat daar 60.000 mensen voor nodig waren. We willen rectificatie van de verguizing.''

Nijeboer wil ook dat er meer nazorg komt. ''Er worden zoutpotjes in de wonden gestrooid, in plaats van dat de wonden kunnen helen.''

Zwarte dag

Hennis zegt zaterdag wel dat de val van Srebrenica in Bosnië en in Nederland diepe sporen heeft achtergelaten.

"Voor alle betrokkenen is het vandaag een zwarte dag. Hoewel de militairen van Dutchbat onder moeilijke omstandigheden naar eer en geweten hebben gehandeld, hebben zij dit afschuwelijke drama niet kunnen voorkomen. Zij zijn echter jarenlang hierdoor ten onrechte in een negatief daglicht gesteld."