De Griekse premier Alexis Tsipras ondervindt veel weerstand in eigen gelederen ten aanzien van zijn besparingsplan, maar dankzij de oppositie zou hij het vrijdagmiddag zonder problemen door het parlement kunnen loodsen. 

De grootste oppositiepartij, Nieuwe Democratie (ND), steunt het voorstel, zei een topman van deze centrumrechtse partij, Nikitas Kaklamanis.

Twee ministers van Tsipras hebben hun steun geweigerd. Het zijn de ministers van Defensie, Panos Kammenos, en van Productieherstel, Panagiotis Lafazanis. Tsipras drong tijdens partijberaad van zijn Coalitie van Radicaal Links (Syriza) aan op eenheid: ''Of we gaan allemaal samen verder of we vallen allemaal'', aldus de Griekse premier.

Volgens Griekse media krijgt zijn voorstel aan de schuldeisers ook steun van de sociaaldemocratische Pasok en de nieuwe partij To Potami (De Rivier). Volgens schattingen van Griekse media zijn tussen de tien en veertig Syriza-parlementariërs fel tegen concessies aan de schuldeisers.

Meerderheid

Syriza heeft 149 zetels in het parlement van 300 zetels. Steun van de kleine coalitiepartner met dertien zetels, de Onafhankelijke Grieken van Kammenos, is lang niet zeker. Maar de drie oppositiepartijen die welwillend staat tegenover Tsipras' voorstel maken mogelijk met hun 106 zetels de weerzin in Tsipras eigen gelederen goed.

Het voorstel moet de basis vormen voor nieuw beraad met de geldschieters over een oplossing voor de Griekse schuldencrisis. Topberaad in Brussel dit weekend moet daarover verder uitsluitsel geven.