Het Griekse parlement stemt vrijdag in met de bezuinigings- en hervormingsvoorstellen die premier Alexis Tsipras heeft voorgelegd aan de schuldeisers van Griekenland.

Dat zegt een woordvoerder van regeringspartij Syriza vrijdagochtend.

Volg het liveblog over de Griekse plannen

De Griekse regering diende donderdagavond haar voorstellen in bij eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. In ruil voor onder meer hogere belastingen en pensioenhervormingen zou Griekenland zo'n 53 miljard euro aan leningen vragen, verspreid over drie jaar.

Het Griekse parlement is vrijdag gevraagd in te stemmen met maatregelen die direct worden genomen, om de andere eurolanden te overtuigen van de Griekse wil om daadwerkelijk tot een akkoord te komen.

De Griekse minister van Binnenlandse Zaken Nikos Voutsis zei vrijdagochtend optimistisch te zijn over de kansen op ''een goede deal''. ''We zullen de voorstellen bespreken en ik verwacht dat het goed zal gaan'', zei hij voor een bijeenkomst met de ministers van Syriza.

Steun geweigerd

Twee ministers van Tsipras hebben hun steun geweigerd. Het zijn de ministers van Defensie, Panos Kammenos, en van Productieherstel, Panagiotis Lafazanis. Lafazanis klaagde dat het voorstel volkomen in strijd is met het partijprogramma van Tsipras' Coalitie van Radicaal Links (Syriza).

Die won in januari de verkiezingen met de belofte niet meer te bezuinigen en pijnlijke hervormingen terug te draaien. Lafazanis leidt een groep Syriza-parlementariërs, het Links Platform, die niet wil toegeven aan de eisen van de schuldeisers.

Critici stellen dat Tsipras het voorstel dat afgelopen weekeinde in een referendum is afgewezen, nu met zijn handtekening eronder naar de geldschieters heeft gestuurd. Tsipras heeft uiteindelijk zijn confrontatiekoers omgegooid en is op de valreep de schuldeisers tegemoet gekomen. Hij zei vrijdag dat hij dat moet doen, omdat het land anders uit de eurozone wordt gestoten en hij heeft van de kiezers geen mandaat om daar op aan te sturen. 

Tegen concessies

Volgens schattingen zijn tussen de tien en veertig Syriza-parlementariërs faliekant tegen concessies aan de schuldeisers.Tsipras drong tijdens partijberaad van zijn Coalitie van Radicaal Links (Syriza) aan op eenheid: "Of we gaan allemaal samen verder of we vallen allemaal'', aldus de Griekse premier. 

Syriza heeft 149 zetels in het parlement van 300 zetels. Steun van de kleine coalitiepartner met dertien zetels, de Onafhankelijke Grieken van Kammenos, is lang niet zeker. Maar de drie oppositiepartijen die welwillend staan tegenover Tsipras' voorstel (ND,To Potami en Pasok) maken mogelijk met hun 106 zetels de weerzin in Tsipras eigen gelederen goed.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zegt dat mogelijke brede steun van het Griekse parlement voor de ingeleverde plannen "zeker helpt". 

''Als er brede steun voor is in Griekenland geeft dat natuurlijk meer geloofwaardigheid'', zei de bewindsman. Op de vraag of er weer hoop gloort, reageerde hij met: ''Dat kan ik nog niet zeggen''.

Deal

Volgens ING-econoom Carsten Brzeski zijn de kansen op een deal tussen Griekenland en de andere eurolanden gegroeid dankzij de voorstellen die de Griekse regering heeft gedaan. Gezien alle verrassingen van de afgelopen weken, waarschuwt hij echter voor al teveel optimisme. De grote vraag is volgens hem of de plannen voldoende zijn om het vertrouwen in de intenties van de Griekse regering te herstellen.

Brzeski wees erop dat de Grieken alsnog veel voorstellen hebben overgenomen die al in de plannen stonden die in het referendum van afgelopen zondag nog door de Griekse bevolking werden afgeschoten. Zo zou de pensioenleeftijd al in 2022 naar 67 jaar worden verhoogd en belooft de regering de speciale, lage btw-tarieven voor eilanden te schrappen.

Video: Griekenland wil ruim 50 miljard euro aan steun

Eurogroep

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft de ontvangst van de stukken bevestigd, meldt zijn woordvoerder.

In het nieuwe plan verdwijnt de toeslag op de laagste pensioenen vanaf eind 2016 en gaat de pensioengerechtigde leeftijd in 2022 omhoog naar 67 jaar. Daarnaast verdwijnen de gunstige btw-tarieven voor de Griekse eilanden.

Verder gaat de belasting omhoog in restaurants en hotels en verdwijnt het gunstige belastingtarief voor rederijen. Ook de uitgaven aan Defensie worden teruggedrongen.

Over 2015 wordt het budget met 100 miljoen euro gekort en over 2016 met 200 miljoen euro. Volgens Griekse media leveren de voorgestelde hervormingen de regering van Tsipras 10 tot 12 miljard euro op.

Deskundigen

Nu gaan deskundigen zich over de inhoud van de voorstellen buigen. Experts van de drie geldschieters, de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), moeten kijken of de Grieken aan de eisen voor financiële steun voldoen.

Athene kwam met de maatregelen om geld te kunnen krijgen uit het Europese noodfonds ESM. Dat fonds mag alleen maar geld verstrekken onder strenge voorwaarden. De geldschieters eisen concrete en realistische voorstellen. Griekenland deed de nieuwe aanvraag voor steun afgelopen woensdag.

Megaschuld

Mocht vrijdag doorsijpelen dat de deskundigen tevreden zijn met de aangekondigde stappen van de Griekse regering, dan groeit de kans dat Griekenland met zijn megaschuld in de eurozone kan blijven.

De ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) kunnen dan zaterdag het licht op groen zetten voor onderhandelingen over het nieuwe, derde steunpakket voor Griekenland. Ook komt er mogelijk een overbruggingskrediet. Als blijkt dat de experts ontevreden zijn, wordt een goedkeuring door de Eurogroep onwaarschijnlijk.

Eurotop

De Eurogroep onder leiding van Dijsselbloem komt zaterdag vanaf 15.00 uur bij elkaar. Vervolgens moet op een top van de Europese leiders zondag in Brussel dan de knoop worden doorgehakt over de toekomst van de Grieken in de eurozone.

Bij deze eurotop zijn de regeringsleiders en staatshoofden van alle 28 lidstaten aanwezig. De bijeenkomst begint om 16.00 uur in Brussel.

Tijdlijn Griekenland

© NU.nl/Jerry Vermanen