De PvdA en de SP willen dat de overheid meer doet om meisjes en vrouwen te helpen die het slachtoffer zijn van geweld of onderdrukking door hun eigen familie. 

Dat leidt nog steeds tot gedwongen huwelijken, geweld en ontvoering naar landen van herkomst. Volgens de Kamerleden Keklik Yücel (PvdA) en Sadet Karabulut (SP) moet het kabinet komen met een betere aanpak van dit zogeheten 'eergerelateerd geweld'.

Ze willen na het Kamerreces in een hoorzitting van deskundigen horen hoe het huidige beleid beter kan. Ook willen ze dat de overheid vrouwen helpt die onder druk zijn meegenomen naar het buitenland, bijvoorbeeld door het vliegticket terug naar Nederland te betalen.

Versnipperd

Volgens PvdA-Kamerlid Yücel is het huidige beleid te versnipperd, onder meer doordat meerdere ministers ervoor verantwoordelijk zijn.

''We zouden meer toe moeten naar een centraal programma.'' SP-Kamerlid Sadet Karabulut zegt: ''Hoe triest ook maar in de komende maanden zullen weer Nederlandse meiden en vrouwen gedwongen worden achtergelaten. 

Vliegtickets

Wij roepen de verantwoordelijke ministers op om ervoor te zorgen dat meiden die zich melden bij de ambassades een vliegticket terug krijgen. De schade moet dan maar later op de dader worden verhaald.''

Uit officiële cijfers blijkt dat er alleen al in de Regio Haaglanden vorig jaar zestien gedwongen huwelijken zijn gesloten, twintig meisjes zijn ontvoerd naar landen van herkomst en negentien meisjes blijken thuis opgesloten te zijn.

Eerwraak

Eergerelateerd geweld staat voor alle vormen van geweld bedoeld om te voorkomen dat een lid van de familie een 'misstap' begaat die de familie-eer in de gemeenschap kan schaden, en alle geweld tegen de (vermeende) 'eerschender' om de geschonden eer te herstellen.

Het komt vooral voor in culturen rond de Middellandse Zee in het Midden-Oosten en in Zuid- en Centraal-Azië. Ook onder Roma, Hindoestaanse en orthodox-christelijke gemeenschappen in Nederland komt eergeweld voor.