Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft er donderdag tijdens een gesprek met president Bon Yayi van Benin op aangedrongen meer te doen om fraude met Nederlands ontwikkelingsgeld aan te pakken. 

Ploumen schortte in mei de hulp op nadat bij het ministerie van Water 4 miljoen euro hulpgeld was verdwenen.

Volgens Ploumen is het West-Afrikaanse land op de goede weg ''maar er moet nog meer gebeuren voor we verder gaan met de hulpprogramma’s''.

Ze wil dat de daders worden berecht en dat er een goed werkend systeem komt om de uitgaven te controleren. De president beloofde er alles aan te doen om de relatie met ons land te herstellen, aldus de minister.

Ontslagen

Benin heeft de verantwoordelijk minister ontslagen en enkele ambtenaren ontslagen. Ook loopt er een onafhankelijk onderzoek naar de fraude. In reactie op de fraude besloot de Wereldbank een waterproject van 55 miljoen dollar aan te houden.

Door de Nederlandse stap mist het land dit jaar 21 miljoen euro. ''De regering hier is vanzelfsprekend zeer geschrokken. En dat moet ook'', aldus Ploumen.

''De hulpprogramma’s staan op het spel en de bevolking van Benin is het slachtoffer. Zij hebben baat bij programma’s die zorgen voor schoon drinkwater en sanitatie. Dat geld moet dus niet in de zakken corrupte figuren verdwijnen."

Zuid-Sudan

Benin is na Zuid-Sudan het tweede land waarmee Nederland de ontwikkelingsrelatie met de centrale regering heeft opgeschort. Dat in Zuid-Sudan de regering in Juba zich onvoldoende inspant om een einde te maken aan de burgeroorlog en het geweld waaronder de bevolking ernstig te lijden heeft, is daarvoor de reden.