Het voorstel van de Grieken dat premier Alexis Tsipras donderdag zal overhandigen aan de Europese geldschieters, bevat ook maatregelen die waarschijnlijk niet goed zullen vallen bij zijn aanhang. 

Volg het liveblog over de Griekse plannen

Dat is de verwachting van de Griekse kranten Naftemporiki en To Vima donderdag. Zij schatten dat premier Alexis Tsipras met de nieuwe hervormingsvoorstellen 10 tot 12 miljard euro bij elkaar wil sprokkelen.

De maatregelen die Tsipras vrijdag aan de schuldeisers zou overhandigen, zullen naar verwachting een deel van de aanhang van de links-radicale premier teleurstellen. Tsipras kwam in januari aan de macht met de verkiezingsbelofte op te houden met bezuinigen en pijnlijke maatregelen terug te draaien.

Het jongste Griekse voorstel is mede gebaseerd op een voorstel dat Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, zou hebben gedaan.

Belastingen

Tsipras zou, ondanks eerdere beloften, de gehate onroerendgoedbelasting 'Enfia' handhaven, vroege pensionering terugdringen en de btw zo aanpassen dat voedsel 8,85 procent duurder wordt. Een reeks belastingen, inclusief de vennootschapsbelasting, gaat omhoog.

Het kostbare pensioenstelsel blijft in het plan met tekorten kampen volgens de Griekse media.

De btw krijgt in het laatste voorstel drie versies: 6 procent op geneesmiddelen, boeken en theaterbezoek, 13 procent op basisvoedsel, energie, vers voedsel en overnachtingen in hotels en 23 procent op bewerkte levensmiddelen en de meeste andere zaken inclusief transacties in restaurants.

De regering van Tsipras heeft ook maatregelen in het plan opgenomen die komen uit de koker van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Met behulp van adviezen van de OESO zou de economie doeltreffender en concurrerender worden.

Overleg EU

Eerder op de dag zei EU-president Donald Tusk al te hopen op goede voorstellen vanuit Griekenland. Dat deed hij via Twitter na een telefonisch overleg met Tsipras.

Griekenland moet donderdag met voorstellen komen voor bezuinigingen en economische hervormingen, die als voorwaarde gelden voor verdere financiële steun voor het land. De experts van de geldschieters van het land rekenen de plannen vervolgens door, waarna de ministers van Financiën van de eurolanden (de Eurogroep) zich er zaterdag over zullen buigen.

Vanaf 15.00 uur kijkt de Eurogroep onder leiding van Jeroen Dijsselbloem of de voorstellen een goede basis vormen voor onderhandelingen over nieuwe financiële steun aan Athene.

Zondag is het dan de beurt aan de leiders van de 28 lidstaten van de EU. Zij hakken dan de knoop door over de toekomst van Griekenland in de eurozone. 

Volgens Tusk zou het goed zijn als "realistische voorstellen" van Griekenland gepaard gaan met een even realistisch voorstel voor schuldverlichting door de schuldeisers van het land. Volgens de Pool ontstaat dan een "win-winsituatie".

Politiek gevoelig

De eurolanden kunnen overwegen de schulden van Griekenland te verlichten. Maar het kwijtschelden van schulden ligt politiek gevoelig in sommige landen. Dat is echter niet de enige manier om iets te doen aan de Griekse schulden.

Dat benadrukte Europees Commissaris Valdis Dombrovskis (Euro) donderdag. Met zijn uitspraken voegt hij zich in het groeiende koor politici die een zogenoemde herstructurering van de Griekse schulden ter sprake brengen. De eurolanden zouden kunnen besluiten de looptijd van leningen verder te verlengen en de rente verder te verlagen.

Mocht het tot nieuwe financiële steun voor Griekenland komen, dan verwacht Dombrovskis een programma van twee jaar. Daarvoor moeten de Grieken echter eerst met nieuwe voorstellen voor hervormingen en besparingen komen. 

Video: Tusk hoopt op goede voorstellen vanuit Griekenland

Zondag om 16.00 uur

De speciale Europese top over de toekomst van het noodlijdende Griekenland begint zondag om 16.00 uur in Brussel. Eerst komen de leiders van de negentien eurolanden bijeen. Twee uur laten voegen zich daar de leiders van de overige negen EU-lidstaten bij.

Europees president Donald Tusk noemt zondag de ultieme deadline om een oplossing te vinden voor de Griekse crisis. De afgelopen weken waren er al twee ingelaste toppen van de eurolanden over de aanhoudende Griekse crisis.

Banken

De Griekse regering heeft financiële steun nodig, maar krijgt die uitsluitend als zij met geloofwaardige en omvattende voorstellen voor hervormingen en besparingen komt. Athene heeft nog tot deze donderdag middernacht de tijd. Zonder oplossing dreigen de Griekse banken om te vallen.

Griekse banken blijven in ieder geval tot maandag gesloten en consumenten kunnen tot maximaal 60 euro per dag opnemen van hun bankrekening. 

Tijdlijn Griekenland

© NU.nl/Jerry Vermanen