Minister Ronald Plasterk kijkt naar de mogelijke verdere uitbreiding van de Wet Normering Inkomens (WNT). Dat blijkt uit een brief van de minister van Binnenlandse Zaken aan de Kamer.

Het gaat om mensen die zich volgens Plasterk onderscheiden "door hun schaarse specialisme of opleidingsachtergrond of hun unieke beroep, competenties of talenten.

Deze zeer diverse specialisten en unieke talenten hebben gemeen dat zij doorgaans beperkt beschikbaar, moeilijk direct te vervangen en door hun schaarste duur zijn.''

Topfunctionarissen bij de overheid morgen vanaf 2015 niet meer dan een ministerssalaris verdienen. Deze WNT geldt ook voor de salarissen bij semi-publieke organisaties zoals ziekenhuizen, scholen en publieke omroepen. In 2015 is het maximumsalaris 178.000 euro.

'Andere arbeidssituatie'

Wetenschappers en bijvoorbeeld dirigenten, zangers en dansers werken vaak bij instellingen die gedeeltelijk door de overheid worden bekostigd. Toch zit het met hun arbeidssituatie anders, benadrukt Plasterk.

"Zij worden veelal aangetrokken uit de markt en komen daar vaak ook weer terecht. Bij de categorie specialisten en unieke talenten is bovendien een grote diversiteit zichtbaar van hoe arbeidsverhoudingen zijn vormgegeven", stelt Plasterk.

Het gaat volgens de minister van meer reguliere aanstellingen en arbeidsovereenkomsten tot parttime-constructies of contracten met één of juist met meerdere werkgevers of opdrachtgevers. Ook kan het zijn toegespitst op inspanningen of juist op prestaties of producten.