Minister Ard van der Steur heeft de Inspectie voor Veiligheid en Justitie opdracht gegeven een onderzoek te doen naar de omstreden nekklem die soms door de politie wordt gebruikt om verdachten in bedwang te houden.
 

Een woordvoerder van de minister heeft dat woensdagavond bevestigd naar aanleiding van uitlatingen daarover van burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag, woensdag tijdens een debat in de Haagse gemeenteraad.

De resultaten van het onderzoek moeten "ergens volgend jaar" worden gepresenteerd.

Aanleiding voor het onderzoek is de dood vorige maand van de Arubaan Mitch Henriquez. Hij stierf door een zuurstoftekort nadat de wurggreep vermoedelijk bij hem was toegepast tijdens zijn aanhouding.

Incident

Maar de inspectie richt zich volgens de woordvoerder op het gebruik van de nekklem in het algemeen en niet op het incident in Den Haag. "Daarover buigt de rijksrecherche zich", legt de woordvoerder van Van der Steur uit.

Hij kan nog niet exact zeggen wat de doelstelling van het onderzoek wordt. "Over die vraag gaat de Inspectie zich eerst over buigen. Pas daarna kunnen we ook zeggen hoe lang het onderzoek gaat duren." Hij kan niet zeggen hoe vaak de nekklem door de Nederlandse politie wordt gebruikt.

Rellen

Henriquez kreeg tijdens een openluchtconcert een woordenwisseling met agenten. Toen zij hem wilden overmeesteren, kreeg hij geen lucht meer. Een dag later overleed hij daaraan. 

Omstanders filmden het incident. Daarop was te zien hoe de agenten ogenschijnlijk de nekklem hanteerden op de arrestant. De dood van de Arubaan leidde de afgelopen week tot rellen in de Haagse Schilderswijk.

De nekklem wordt op de Nederlandse politieacademie wel geleerd als noodmiddel, maar is een omstreden medthode. In sommige Amerikaanse steden is het bijvoorbeeld al niet meer toegestaan.

Geen vast middel

Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie vindt het onderzoek "een heel goed plan", zo zei hij woensdagavond in het praatprogamma Hollandse zaken van omroep Max.

Hij wijst erop dat de nekklem ''geen vast middel'' is in de politiepraktijk en tijdens de opleidingen ook niet wordt getraind. Ook Frank Giltay, de voorzitter van de centrale ondernemingsraad van de politie, vindt het goed dat de kwestie wordt onderzocht, zo zei hij tijdens dezelfde uitzending.