De Eerste Kamerfracties van de PvdA, D66, GroenLinks en ChristenUnie willen zo snel mogelijk opheldering van minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) of het kabinet bereid is gevangenen van de Amerikaanse gevangenis Guantanamo Bay op te vangen.

Dat schrijven de fracties in Kamervragen aan het kabinet.

De senatoren vinden dat er na veertien jaar duidelijkheid moet komen voor de gevangenen die zonder vorm van proces vastzitten in het Amerikaanse militaire gevangeniscomplex op Cuba.

De senatoren willen van de minister weten of hij vindt dat het uitblijven van een eerlijk proces "een smet is op de rechtspleging binnen een nationale rechtsstaat en binnen de internationale rechtsorde".

Opvang

Washington heeft Nederland onlangs gevraagd twee gevangenen op te nemen. De Amerikanen willen dat zelf niet doen. 

Hoewel de Amerikaanse president Barack Obama meermaals aankondigde de gevangenis te sluiten, stuit hij op verzet van het Amerikaans Congres. De Republikeinen willen niet dat vrijgelaten gevangenen voet zetten op Amerikaans grondgebied.

Een aantal andere Europese landen heeft al wel gehoor gegeven aan de Amerikaanse oproep.

Tegen

Minister Koenders heeft het verzoek al weken in beraad, maar het kabinet is tot op heden niet tot een besluit gekomen.

Een meerderheid in de Tweede Kamer is tegen de opname van gedetineerden van Guantanamo. De VVD vindt het "een Amerikaans probleem". De PvdA is van mening dat de Amerikanen een structurele oplossing moeten vinden en eerst moeten zorgen voor een fatsoenlijk proces.

De senatoren vragen Koenders of hij bereid is om op humanitaire gronden in te gaan op het verzoek van de Amerikanen. Met de opname van de gevangenen kan Nederland president Obama helpen om het omstreden complex definitief te sluiten, schrijven de Eerste Kamerleden.