Griekenland wil een oplossing voor de enorme financiële problemen, zonder verdere bezuinigingen maar met "geloofwaardige hervormingen". 

Volg hier ons liveblog

Dat zegt de Griekse premier Alexis Tsipras woensdag in het Europees Parlement in Straatsburg. Hij wil een oplossing zonder verdere bezuinigingen die het land eerder naar de afgrond hebben gebracht. 

De premier zegt een mandaat van het Griekse volk te hebben om een sociaal rechtvaardige oplossing van het Griekse probleem te zoeken, zonder de fouten uit het verleden. 

Hij zei dat als er geen groei komt Griekenland nooit uit de crisis kan komen. Daarvoor moet ''zonder taboes'' worden gekeken naar de enorme publieke schuld. Ook moeten de kartels in Griekenland worden aangepakt, en moet er meer controle komen op de overheidsuitgaven.

Het Griekse belastingsysteem is volgens Tsipras volledig ingestort, mede omdat ''nergens zo hard en lang'' is bezuinigd als in Griekenland. Hij wil dat de belastingontduiking eindelijk wordt aangepakt.

Het Europese Noodfonds ESM bevestigt rond het middaguur dat het een nieuw verzoek voor financiële steun heeft ontvangen, een aanvraag die Tsipras woensdag ook al aankondigde bij het Europees Parlement. 

Video: Reactie Tsipras

Deadline

Griekenland moet uiterlijk donderdag uitgewerkte hervormings- en bezuinigingsvoorstellen indienen, zo bleek dinsdagavond. De leiders van de negentien eurolanden komen dan zaterdag bijeen, daarna op zondag alle 28 EU-landen voor een extra top.

Als dan geen overeenstemming wordt bereikt over een nieuw hulpprogramma, beëindigt de Europese Centrale Bank (ECB) de noodsteun waarmee de Griekse financiële sector de laatste maanden overeind wordt gehouden, zei de Franse ECB-bestuurder Christian Noyer eerder woensdag.

Consensus

EU-president Donald Tusk riep de Europese leiders op tot consensus te komen en wees erop dat bij een Grieks vertrek uit de eurozone iedereen verliezer is. Een bankroet is zeer pijnlijk voor het Griekse volk en heeft impact voor heel Europa, aldus Tusk, die zei dat er nog maar vier dagen zijn om het eens te worden. ''Iedereen heeft de verantwoordelijkheid de crisis op te lossen.''

Volgens Tsipras moeten zij kiezen voor een terugkeer naar de Europese principes van ''democratie, solidariteit en gelijkheid''. ''De onderhandelingen moeten zorgen voor respect van Europa voor de democratische keuze van de Grieken. De lasten moeten worden gedragen door degenen die ze kunnen dragen.''

Uitweg

De bezuinigingsprogramma's van de afgelopen jaren hebben gezorgd voor een ''explosie van armoede en werkloosheid'', aldus Tsipras. ''We willen een uitweg, we willen akkoord met onze partners en een waardige uitweg uit de crisis'', vervolgde Tsipras. ''Er moet licht zijn aan het eind van de tunnel.''

Op Twitter verkondigt de premier dat het voorstel dat zijn land aan de instituties, de Europese Centrale Bank, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Commissie, doet geloofwaardige hervormingen bevat, gebaseerd op een eerlijke verdeling van de lasten.

In het Europees Parlement begon hij zijn toespraak door te stellen dat hij in de uitkomst van Griekse referendum, geen keuze ziet voor een breuk met Europa.

Ook zegt hij, met het oog de staat van de Griekse economie, alleen verantwoordelijk te zijn voor de laatste vijf maanden. De aanpak van de laatste vijf jaar heeft volgens hem niet gewerkt. De staatsschuld steeg van 120 naar 180 procent van het bruto binnenlands product en de werkloosheid is toegenomen.

Dossier Griekenland