Griekenland doet de EU een voorstel voor een "tijdelijke oplossing" voor de maand juli. Tot het einde van de maand zou dan gewerkt kunnen worden aan een akkoord voor de lange termijn.

Dat meldt een vertegenwoordiger van de Griekse regering dinsdag volgens persbureau Reuters.

De Griekse regering presenteert volgens AFP een verzoek voor nieuwe Europese noodhulp en houdt daarbij "de zorgen van de schuldeisers" in het achterhoofd.

In Brussel zijn dinsdagavond de Europese leiders bijeengekomen om te praten over de problemen met Griekenland.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem stelde eerder op de dag, na afloop van een ingelast overleg met de Eurogroep, dat de Grieken opnieuw en formeel om steun moeten gaan vragen.

Absolute voorwaarden

De Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann zei dinsdag rond de top van eurolanden in Brussel een overbruggingskrediet als een mogelijkheid te zien.

Hij wees er echter ook op dat de Grieken nog geen concrete voorstellen voor bezuinigingen en economische hervormingen hebben gedaan. Die gelden als absolute voorwaarde voor verdere steun.

Reddingsplan

Athene heeft eerder al laten weten dat het een tweejarig reddingsplan wil voor ruim 29 miljard euro gefinancierd uit het noodfonds ESM. De Grieken waren in de veronderstelling dat dat verzoek nog gold, maar volgens de eurolanden moet dit opnieuw.

De Grieken wezen afgelopen zondag in een referendum overtuigend het voorstel voor de financiële redding van Griekenland door de geldschieters van de hand. Het steunprogramma dat Griekenland jaren overeind hield, verliep vorige week dinsdag.

Video: Grieken moeten om steun vragen

Aflossen

Vorige week dinsdag moest Griekenland ook een gecombineerde aflossing van 1,5 miljard euro betalen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Maar door het verlopen van het steunprogramma konden de Grieken deze betaling niet doen. Normaal gesproken krijgt een land dan 30 dagen respijt om alsnog aan de betalingsverplichting te voldoen.

Op 20 juli moet Griekenland ook nog een bedrag van bijna 3,5 miljard euro aflossen aan de Europese Centrale Bank (ECB). Als de Grieken deze betaling missen, kan de ECB geen liquiditeit meer verschaffen om de Griekse bankensector overeind te houden.

Los van deze betalingsverplichtingen verwacht de Griekse overheid de salarissen van zijn ambtenaren deze maand gewoon te kunnen betalen.