Kinderopvangorganisaties moeten zich meer richten op de ontwikkeling van kinderen en baby's. Een mentor zal de voortgang in de gaten houden en bespreken met de ouders. Verder moet de opvang van baby's verbeterd worden.

Dat heeft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken dinsdag aan de Tweede Kamer gemeld.

Zijn plannen moeten ertoe leiden dat vanaf 2017 de kwaliteit van de opvang verder omhoog gaat.

Over de hele linie moet de kwaliteit van de beroepsmedewerkers omhoog. Dat kan door een opleidingsplan, na- en bijscholing en door de plaatsing van een of meer pedagogen op groepen.

Ook moeten alle medewerkers de Nederlandse taal goed beheersen. Er komt een taaleis die in fases binnen vijf jaar zal worden ingevoerd.

Scholing

Voor de opvang van baby's moeten medewerkers speciale scholing krijgen. Nu ligt de focus te veel op de verzorging terwijl er ook meer aandacht moet zijn voor de ontwikkeling van de allerkleinsten.

Ook zullen pedagogische medewerkers op een babygroep minder moeten wisselen. Volgens Asscher is het belangrijk dat de baby's meer vertrouwd raken met vaste specialisten, wat zorgt voor meer stabiliteit en emotionele veiligheid voor de baby.

Toegankelijker

Het kabinet maakte al bekend dat er 250 miljoen euro extra beschikbaar is voor de kinderopvangtoeslag. Daardoor wordt de opvang voor meer ouders toegankelijker.

De Brancheorganisatie Kinderopvang berekende dinsdag dat met deze investering er zeker zevenduizend nieuwe banen in de kinderopvang bij kunnen komen. Asscher moet zijn plannen nog bespreken met de brancheorganisaties.