Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) spreekt zaterdag in Bosnië-Herzegovina tijdens de twintigste herdenking van de val van Srebrenica.

Het is de eerste keer dat een Nederlands kabinetslid tijdens de herdenking een toespraak zal houden.

"We kunnen niet ongedaan maken wat er is gebeurd, maar we mogen het nooit vergeten", aldus Koenders.

Ook staat er een ontmoeting met nabestaanden van slachtoffers op de agenda. De VN-enclave Srebrenica werd beschermd door Nederlandse blauwhelmen, maar in juli 1995 onder de voet gelopen door het Bosnisch-Servische leger van generaal Mladic. Die liet daarna duizenden moslimmannen ombrengen.

De herdenking vindt elk jaar plaats in Potocari in de vroegere compound van Dutchbat. Tijdens de herdenking krijgen slachtoffers van de moordpartij die in de twaalf maanden ervoor zijn geïdentificeerd, een waardige begrafenis.

Rechtszaken

Vredesorganisatie PAX juicht het toe dat de minister deelneemt aan de herdenking en met nabestaanden spreekt. PAX hoopt dat het leidt tot een nieuw politiek initiatief waardoor nabestaanden hun rechtszaken tegen de Nederlandse Staat kunnen stoppen.

De vredesorganisatie hoopt dat na dit eerste gesprek er meer volgen. Daarbij zou ook het Nederlandse parlement moeten worden betrokken.

Aantal landen

De bewindsman doet de komende dagen een aantal landen in Centraal en Oost-Europa aan. Het gaat om Polen, Oostenrijk, Kroatië en Servië. 

Koenders bezoekt onder meer het hoofdkwartier van de EU-grensbewakingsmissie Frontex in Warschau en in Belgrado spreekt hij met zijn Servische collega Ivica Dačić over onder meer het EU-toetredingsproces van Servië.