Premier Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher praten dinsdag met 50PLUS over de belastingen. De ouderenpartij wil dat 1 miljard van de geplande 5 miljard aan lastenverlichting wordt gebruikt voor het verhogen van de AOW.

Jan Nagel, Henk Krol en Maarten van Rooijen kwamen tegen 12.00 uur aan bij het ministerie van Algemene Zaken.

Het kabinet heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer en heeft daarom de hulp van de oppositie nodig. 50PLUS bezet twee zetels in de Senaat. Het overleg met de D66, GroenLinks, SGP en ChristenUnie over hervorming van het belastingstelsel liep eerder op niets uit.

''Dat is het prachtige van de democratie, alle stemmen tellen even veel'', aldus Asscher bij aankomst over het overleg met weer een andere, kleine partij. Nederland heeft altijd heel veel partijen gekend, aldus de bewindsman.

Video: Kabinet sprokkelt steun voor belastingplannen

Ondanks het ontbreken van een meerderheid in de Senaat is het kabinet er ''toch telkens in geslaagd meerderheden te vinden.'' Asscher hoopt dat de regering, nu de economie weer aantrekt, ook ''mooie dingen'' kan gaan doen.

Krol was opgetogen: ''Het is een bijzondere eer dat we vandaag op gesprek mogen komen. Dat stellen we zeer op prijs. We gaan praten, we gaan even kijken wat er ter tafel komt.''

Goede moment

Krol van 50PLUS was na het gesprek meer dan tevreden. ''Het was heel prettig gesprek, we houden contact. We hebben onze problemen kunnen overbrengen, er is meer dan aandachtig naar geluisterd. We hebben voorgesteld 1 miljard over te hevelen naar de ouderen. Ook daar is met zeer veel belangstelling naar geluisterd. Ik kan me voorstellen dat ze er nu aan de andere kant ook even over willen nadenken'', aldus Krol.

Video: Krol tevreden over gesprek belastinghervormingen

''Er is letterlijk gezegd dat we op het goeie moment kwamen. We hebben gevraagd of het mogelijk is de pensioenen te indexeren. Dar gaat men nadrukkelijk naar kijken. De ouderen zijn er het meest op achteruit gegaan, dat is ook het beeld dat het kabinet heeft'', zei Krol verder.