Het ministerie van Financiën en de raad van commissarissen van de NS hebben goedkeuring gegeven aan de bonus voor voormalig NS-topman Timo Huges die hij in maart dit jaar kreeg voor zijn prestaties vorig jaar.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem deed voorkomen dat het idee voor de bonus geheel bij Huges lag

Dat meldt NRC Q dinsdag op basis van twee vertrouwelijke stukken van de raad van commissarissen van de NS.

De NS wil het geld van de bonus terug, omdat Huges in juni moest opstappen wegens dubieuze handelingen rond de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg.

Dijsselbloem schreef in juni de variabele beloning daarom ''onacceptabel'' te vinden. Huges handelde hier buiten de commissarissen om, zei Dijsselbloem tijdens een debat op 1 juli. De minister wilde in die periode juist de variabele beloningen bij NS verlagen.

Opheldering

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) wil snel helderheid over de toestemming voor de bonus. Er waren door het kabinet al nadere antwoorden over de kwestie beloofd, zegt hij, maar nu blijkt dat minister Dijsselbloem  akkoord zou zijn gegaan met de bonus, wil Omtzigt vaart achter die antwoorden en stuurt hij aanvullende Kamervragen.

Volgens Omtzigt zou het niet de eerste keer dat Dijsselbloem een verkeerde voorstelling van zaken geeft: ''Dat gebeurde ook al bij de loonsverhogingen bij ABN Amro.''

Een woordvoerster van Dijsselbloem zegt dinsdag dat het departement erbij blijft dat Huges opdracht had gegeven voordat er een akkoord over was.