Het grootste gedeelte van het geld dat wordt bespaard door de invoering van het leenstelsel voor studenten, wordt besteed aan extra docenten op hogescholen en universiteiten.

In totaal kunnen er meer dan vierduizend nieuwe docenten worden aangenomen door het budget.

Dat staat in de strategische agenda voor het hoger onderwijs die minister Jet Bussemaker (Onderwijs) dinsdag presenteert, dat bevestigen bronnen na berichtgeving van de Volkskrant.

De vier politieke partijen die het leenstelsel bedachten (PvdA, D66, VVD en Groenlinks) wilden al sinds het begin het budget besteden aan de kwaliteit van het onderwijs en niet in het levensonderhoud van studenten.

Door de invoering van het leenstelsel komt op de lange termijn 620 miljoen euro vrij. Meer dan de helft hiervan wordt gebruikt om nieuwe docenten aan te trekken.

Carrière

Bussemaker wil onder andere het mogelijk maken om als docent carrière te maken op een universiteit, en niet alleen als onderzoeker. Ook moeten de nieuwe docenten veel meer het gesprek aangaan met studenten.

Bussemaker trekt ook geld uit voor de stimulering van de verandering dat grootschalige hoorcolleges online worden gegeven.