Griekenland zal dinsdag bij de ingelaste Eurogroep-vergadering over de Griekse crisis niet met een "flutverhaal" moeten aankomen en bereid moeten zijn om "moeilijke maatregelen te nemen" om nog aanspraak te maken op een eventueel steunpakket. 

Dat zei premier Mark Rutte maandagavond in een ingelast Kamerdebat over Griekenland.

Griekenland zal moeten aantonen dat het bereid is drastisch te hervormen en te bezuinigen. Maar, zei Rutte, "het is niet ons doel Griekenland uit de eurozone te duwen".

Aanleiding voor het debat is het 'nee' van de Griekse bevolking tegen de voorwaarden van de internationale geldschieters voor een steunpakket aan Griekenland. De Kamer wil weten wat de inzet van het kabinet is tijdens de vergaderingen dinsdag in Brussel waar om 13.00 uur eerst de ministers van Financiën van de eurolanden bijeenkomen.

Vervolgens komen dinsdagavond om 18.00 uur de Europese regeringsleiders bijeen. Dan moet duidelijk zijn of een 'herstart' van de Europese steun aan de Grieken mogelijk is.

Vertrek

Volgens de premier is het niet zo dat het Griekse 'nee' tegen de hervormingen en bezuinigingen betekent dat de Eurogroep de voorwaarden voor een volgend steunpakket zal aanpassen. Integendeel: omdat de Griekse regering de afgelopen vijf maanden moeilijke hervormingen voor zich uit heeft geschoven, staat Griekenland er nog slechter voor. "Er zal eerder meer dan minder nodig zijn om eruit te komen."

Als de Grieken dinsdag niet bereid zijn fundamenteel te hervormen en te bezuinigen, houdt het voor Rutte op. 

"De eurozone bestaat bij de gratie van strakke afspraken. Als Griekenland daar niet toe bereid is, dan houdt het inderdaad op. Ik zou niet weten hoe je er dan nog uit moet komen'', aldus de premier. "We willen elk land erbij houden, maar dan moet het bereid zijn moeilijke maatregelen te nemen."

Als Griekenland niet wil dan is dat volgens de premier het recht van Griekenland, maar het is ook het recht van de achttien andere eurolanden om vast te houden aan de voorwaarden voor een nieuw steunpakket. Als de Grieken bereid zijn te hervormen en te bezuinigen, zal de Eurogroep bereid zijn Griekenland te hulp te schieten.

Referendum

De uitkomst van het referendum is er een van een democratie die zich heeft uitgesproken, zei Rutte. Maar dat dwingt de overige eurolanden niet om de voorwaarden voor de hulp aan de Grieken aan te passen.

Volgens premier Rutte zal de Griekse regering dinsdag niet moeten vragen of de Eurogroep de uitkomst van de volksraadpleging wil accepteren, want "dan houdt het snel op".

Dat de Griekse regering een referendum uitschreef, had Rutte "ontzettend kwaad" gemaakt. "Hoe kom je erbij?", zei Rutte. Volgens de premier heeft de Griekse premier Tsipras een "enorm risico" genomen met de Griekse economie, maar dat is wel een risico dat de Grieken zelf hebben genomen.

Dijsselbloem

Ook Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep, wil Griekenland in de eurozone houden. Maar of dat zal gebeuren, hangt af van de voorstellen die de Grieken dinsdag op tafel leggen.

De bewindsman benadrukte dat in de vijf maanden dat Syriza aan de macht is, de situatie in Griekenland "wezenlijk verslechterd" is, omdat er geen belastingen zijn geïnd en de staatsschuld verder is opgelopen. Dijsselbloem: "Daar zullen oplossingen voor moeten worden gevonden."

De Kamer is diep verdeeld over Griekenland, zo bleek al voor het debat. Coalitiepartijen VVD en PvdA hebben verschillende ideeën over hoe het nu verder moet met Griekenland. PvdA en D66 willen dat Griekenland bij de euro blijft, partijen als PVV, ChristenUnie en SGP vinden dat de Grieken eruit moeten. De VVD pleit daar niet voor, maar verwacht wel dat het hier op uitdraait. 

Video: Rutte tijdens het debat

Lees hier het liveblog over Griekenland terug