Er zal sneller worden gewaarschuwd voor smog. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) maandag aan de Tweede Kamer laten weten. Ze werkt aan een nieuw smogalarm.

In het nieuwe waarschuwingssysteem zal naast de concentraties stikstofdioxide en ozon ook de concentraties fijnstof worden gemeld. Dat is vooral belangrijk voor de ruim een miljoen mensen met luchtwegaandoeningen.

In ons land zal net als in België al voor smog worden gewaarschuwd als er meer dan 70 microgram fijn stof in de lucht zit. Op dit moment ligt die drempel nog op 200 microgram.

Deze zomer wordt er nog een nieuwe smogapp door het ministerie van Mansveld gelanceerd. Mensen kunnen daarmee een advies ontvangen over de luchtkwaliteit in de eigen buurt.

PvdA en D66 hadden om een nieuw smogalarm gevraagd.

Verbetering

Het Longfonds (voorheen Astma Fonds) reageerde verheugd op het besluit van Mansveld. Het nieuwe smogalarm is beter voor de gezondheid. "Een grote verbetering", stelt directeur Michael Rutgers.

Met het nieuwe smogalarm sluit Nederland volgens het Longfonds aan bij het smogalarm in buurlanden en wordt eerder gewaarschuwd om gezondheidsschade te voorkomen.