De Tweede Kamer komt terug van reces om maandagavond te debatteren over de situatie in Griekenland.

Volg hier ons liveblog over Griekenland

Dat laat PvdA-Kamerlid Henk Nijboer aan NU.nl weten. De vaste Kamercommissie van Finaniën overlegt 19.30 uur in de Tweede Kamer met premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën).

De situatie is een stuk ingewikkelder geworden nu de Grieken de laatste voorstellen van de geldschieters hebben verworpen in een zondag gehouden referendum.

Minister van Financiën en Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem liet al weten dat een oplossing met deze uitslag alleen maar moeilijker is geworden.

Verschillen

Het is inmiddels duidelijk dat coalitiepartijen VVD en PvdA verschillende ideeën hebben over hoe het nu verder moet met Griekenland. Nijboer vindt het nog steeds belangrijk om tot een akkoord te komen, maar het is wel aan de Griekse regering om met maatregelen te komen.

"In een nieuw steunpakket is er ruimte voor een andere invulling, maar het is onvermijdelijk dat de Griekse regering pijnlijke maatregelen moet nemen", zegt Nijboer tegen NU.nl. Daarbij denkt hij onder andere aan het meer belasten van vermogende Grieken en het aanpakken van corruptie en belastingontduiking.

Het verlagen van de Griekse schuldenlast is wat Nijboer betreft geen optie. "De schulden zijn al een keer verlicht in 2012, dat is ook niet het probleem. De economie en de overheid functioneren niet, daar moeten de Grieken wat aan doen."

Volgens de VVD heeft onderhandelen met de Grieken juist geen zin meer. "Om in de euro te blijven moeten de Grieken voldoen aan verregaande hervormingen. Daar hebben de Grieken nee tegen gezegd. Hiermee wordt het niet mogelijk om verdere steun te geven aan Griekenland", zei VVD-Kamerlid Mark Harbers tegen RTL Nieuws

Dijsselbloem

SP-leider Emile Roemer vindt dat minister Dijsselbloem moet aftreden als Eurogroep-voorzitter na het 'nee' van de Grieken. "Het moest per se een 'ja' worden. Hoe ondemocratisch kun je zijn, hij zegt dat een 'nee' betreurenswaardig is. Dat vind ik ongepast", aldus Roemer tegen RTL Nieuws.

Volgens de SP'er moet er nu worden gestopt met het "keiharde bezuinigingsklimaat".

Nijboer ziet niets in de oproep van Roemer. Volgens hem heeft zijn partijgenoot Dijsselbloem zich "uitstekend opgesteld" tijdens de onderhandelingen met de Grieken. "Europeanen zouden hun portemonnee liever toevertrouwen aan Dijsselbloem dan aan Yannis Varoufakis (de afgetreden Grieks minister van Financiën, red.)", aldus Nijboer.

Omdat het debat in de vorm van een algemeen overleg plaatsvindt, is er geen quorum nodig waardoor er niet minimaal 76 Kamerleden in de Kamer aanwezig hoeven te zijn.