De Tweede Kamer vindt dat Griekenland niet onder hervormingen en bezuinigingen kan en mag uitkomen, ook al wil de Griekse bevolking dat niet. 

Dat blijkt uit de eerste reacties op het Griekse referendum zondag over de maatregelen die Athene van de Europese geldschieters moet doorvoeren.

De SP vindt het bezuinigingsbeleid echter niet effectief en wil de Tweede Kamer terugroepen van reces voor een debat met premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Het is nog niet duidelijk of het verzoek van de SP voldoende steun krijgt.

De VVD denkt dat het 'nee' de situatie voor Griekenland nog veel moeilijker maakt. VVD'er Mark Harbers vindt dat de Griekse economie de afgelopen week nog veel verder achteruit is gegaan. Verdere hulp is volgens hem alleen mogelijk als er nog meer bezuinigd wordt.

Onvermijdelijk

Coalitiepartner PvdA blijft ervan overtuigd dat het voor Griekenland, Europa en Nederland het beste is dat Griekenland onderdeel blijft van de eurozone. ''Ingrijpende maatregelen zijn onvermijdelijk, dat is door het referendum niet veranderd'', aldus PvdA'er Henk Nijboer.

Ook D66 ziet de Grieken liever niet uit de euro gaan. D66-leider Alexander Pechtold is benieuwd wat de Griekse regering nu wil. Daar ligt volgens hem de bal nu. Het CDA wil niet dat de voorwaarden voor de Grieken door het referendum versoepeld worden.

Grexit

De PVV blijft aandringen op een Grexit. PVV-leider Geert Wilders: ''Vandaag is het begin van de ontmanteling van de eurozone. Hoe eerder er een einde komt aan die perverse transferunie; hoe eerder Nederland de eurozone en de EU verlaat, hoe beter.''