Een Grieks 'nee' bij het referendum van zondag maakt de situatie ''buitengewoon veel ingewikkelder", zei premier Mark Rutte vrijdag op de vraag of dit het einde van Griekenland binnen de euro betekent.

''Maar ik ga verder geen apocalyptische voorspellingen doen."

Rutte noemde het referendum een interne Griekse aangelegenheid. ''Het is strikt genomen niet iets wat ons vreselijk bezighoudt. De vraag is wat de Griekse regering op basis van het referendum gaat doen.''

Als de Grieken weer aankloppen om steun, gaat het er volgens Rutte niet om of er bereidheid bestaat weer met hen te praten, maar schrijven de regels voor dat er op zijn minst verkennende gesprekken met Griekenland moeten worden gevoerd. ''Je kunt dat niet weigeren. Maar dan ligt er nog geen pakket, geen deal. Dan is er nog niks."

Rutte benadrukte nog eens dat hij geen zorgen heeft over de Nederlandse economie als Griekenland afhaakt en dat de stabiliteit van de euro ook niet in gevaar is.

Maandag praten de meest betrokken ministers in het kabinet weer over de situatie rond Griekenland. Ook president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot is dan van de partij. Eerder deze week kwam dit gezelschap ook al bijeen.

Dossier Griekenland