Er is mogelijk geen plaats voor Griekenland in de eurozone als de Griekse bevolking zondag in het referendum tegen de Europese plannen stemt. 

Dat blijkt donderdat uit de woorden van Minister Dijsselbloem (Financiën) over de Griekse situatie. Hij vraagt zich in de Tweede Kamer hardop af op de Grieken wel in de eurozone willen blijven. 

"Een nee-scenario brengt ons, maar vooral Griekenland, in een buitengewoon lastig parket", aldus Dijsselbloem. Hij blijft bereid de Grieken verder te helpen, maar het land zit met de rest van de EU "op inhoud ver uit elkaar''.

De kloof tussen de geldschieters (Europese Commissie, Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) moet volgens Dijsselbloem worden beslecht. De manier voor de Griekse bevolking om dit te doen is ''maatregelen te accepteren die onvermijdelijk zijn''. 

Referendum

"Alles is afhankelijk van de uitkomst van het referendum", benadrukt Dijsselbloem het belang van de uitkomst van het referendum nog maar eens. Als het referendum positief uitpakt; als er dus 'ja' wordt gestemd, kan er volgens de minister weer gesproken worden over een nieuw noodprogramma.

Hij zei verder dat een 'nee' niet zal leiden tot een beter hulppakket. De Griekse bevolking moet ''ingrijpende maatregelen'' accepteren. 

Video: Mogelijk geen plaats voor Grieken in eurozone bij 'nee'

Bankrun

Dijsselbloem was bijzonder somber over de huidige situatie. De banken kunnen volgens hem op het moment niet open. Zouden ze open gaan, dan is het risico van een massale bankrun ''heel erg groot''.

Er is vanuit de Europese Centrale Bank en vanuit de Griekse Centrale Bank geen geld meer voor de gewone banken. ''Als ze open zouden gaan, zouden ze praktisch meteen weer dicht moeten, want er is geen geld.''

Onderhandelingen

Dijsselbloem gaf ook inzicht in de onderhandelingen van de afgelopen tijd. Op momenten waren Griekenland en de eurozone op onderdelen dicht bij elkaar, maar telkens liep het weer mis.

De Grieken wilden bijvoorbeeld uitzonderingen op een btw-verhoging op restaurants en hotels. Dat zou honderden miljoenen euro's kosten. De Grieken wilden ook een uitzondering voor alle eilanden. ''Weet u hoeveel eilanden er zijn? Dat kost honderden miljoenen'', zei Dijsselbloem in de Kamer.

Dossier Griekenland