Een grote meerderheid in de Kamer heeft twijfels over de werking van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid (WWZ), ook wel flexwet genoemd, die sinds woensdag van kracht is.

Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl.

Het is de bedoeling van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) dat met de nieuwe wet mensen sneller in dienst worden genomen.

De regels lijken met name voor sectoren waar veel met seizoenswerkers wordt gewerkt, zoals de tuinbouw en de recreatiesector, te strikt.

Werkgevers zouden dan werknemers in dienst moeten nemen terwijl die feitelijk maar een paar maanden per jaar voor een bedrijf actief zijn. 

Asscher kondigde op NU.nl al aan dat hij openstaat voor aanpassing van de wet, maar legde de bal daarvoor bij de werkgevers- en werknemersorganisaties. Asscher wil dat die zelf een oplossing aandragen.

Tegenwerking

Dat gaat sommige parlementariërs, waaronder VVD-Kamerlid Anne Mulder en CDA-Kamerlid Pieter Heerma, niet ver genoeg. 

"Ik heb ondernemers gesproken die zeggen dat de sectorvakbonden wel willen praten over aanpassing van de wet, maar dat dit wordt tegengewerkt door de top van de vakbonden", aldus Mulder. "Ik ben dus wel benieuwd wat Asscher tegen deze ondernemers te melden heeft."

Schuttersputjes

Ook Heerma verwacht meer actie van de minister. "Minister Asscher erkent nu dat de wet bij seizoensarbeid tot onwenselijke effecten leidt, maar legt de bal voor een oplossing eenzijdig neer in de polder", stelt hij. 

"Werkgevers en werknemers zitten echter vast in hun schuttersputjes. Asscher moet hen uitnodigen voor een gesprek om samen tot een oplossing te komen." 

Ook de Kamerleden Roos Vermeij (PvdA) en Steven van Weyenberg (D66) erkennen het probleem met seizoenswerkers en willen dat Asscher met de sociale partners om de tafel gaat om tot een oplossing te komen.

6 procent

Critici zeggen al langer dat de wet weleens averechts zou kunnen werken, omdat werkgevers de verplichtingen en kosten van vaste medewerkers willen vermijden. Hierdoor zouden juist meer mensen het moeten doen met tijdelijke contracten.

Dit verhaal lijkt nu te worden ondersteund door een onderzoek, waaruit blijkt dat slechts 6 procent van de personeelsmanagers verwacht dat de WWZ voor meer zekerheid op een vast contract zorgt.

"Asscher heeft een grondige ontwerpfout gemaakt. Dat wil hij maar niet erkennen", aldus SP-Kamerlid Paul Ulenbelt. Volgens hem zou een oplossing zijn om flex duurder te maken ten opzichte van vast werk.

Reparatieplan

GroenLinks ziet net als de SP al zoveel problemen ontstaan dat ze een reparatieplan voorstellen. Daarbij moeten medewerkers al vanaf de eerste dag recht krijgen op een ontslagvergoeding en moet de termijn voor tijdelijke contracten weer worden verlengd naar drie jaar.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman: "Ondanks mooie woorden van de minister blijkt nu dat veel bedrijven werknemers ontslaan net voordat ze twee jaar ergens werken. De wet bereikt het tegenovergestelde, namelijk minder werk en minder zekerheid."

Donderdag debatteert de Tweede Kamer met Asscher over de nieuwe flexwet. De wet ging per 1 juli in. Het Financieele Dagblad meldt dat zowel kantonrechters als uitkeringsinstantie UWV overspoeld werden met ontslagaanvragen door bedrijven.