Bemiddelingsbureaus die frauderen met de declaraties van pgb-houders moeten een beroepsverbod krijgen om te voorkomen dat zij verder kunnen sjoemelen met zorggeld.

Dat zegt VVD-Kamerlid Sjoerd Potters woensdag tegenover NU.nl.

Hij stelt Kamervragen aan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) na aanleiding van een politie-inval bij een bemiddelingsbureau in Appingedam. Het kantoor zou gefraudeerd hebben met declaraties en zorggeld in eigen zak hebben gestoken.

Potters wil van staatssecretaris Van Rijn weten hoe hij ervoor gaat zorgen dat gedupeerde pgb-houders hun zorg behouden en hoe de schade kan worden verhaald op de fraudeurs.

Zwarte lijst

"Deze bemiddelingsbureaus frauderen met zorggeld en maken misbruik van kwetsbare mensen die voor hun zorg afhankelijk zijn van het persoonsgebonden budget", aldus Potters. "Deze fraudeurs mogen nooit meer hun handen op zorggeld leggen."

Naast strafrechtelijk vervolging, moeten de frauderende bemiddelaars ook op een zwarte lijst komen. Bestuurders van deze kantoren kunnen hierdoor niet zomaar ergens anders een nieuw bureau beginnen om hun malafide praktijken te continueren. 

Bemiddelingsbureaus

Met het persoonsgebonden budget (pgb) kunnen ouderen, gehandicapten en langdurige zieken zelf hun zorg inkopen. Voordat een zorgaanbieder de zorg echt kan leveren, moet de budgethouder de zorg aanvragen en daar komen een hoop administratieve stappen bij kijken.

Bemiddelingsbureaus bieden de budgethouders aan die administratieve lasten uit handen te nemen door bijvoorbeeld de declaraties voor de pgb-houders in te dienen.

Hoewel de meeste bemiddelaars zuiver te werk gaan, zien andere bemiddelaars kans een graai te doen in de zorgpotjes van pgb’ers.

Nieuw systeem

Juist om fraude te voorkomen is het systeem sinds 1 januari omgegooid. In dit systeem wordt er vooraf gecontroleerd wat er met het zorggeld gaat gebeuren en niet meer als het al is uitgegeven.

Vanwege de uitbetalingsproblemen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), is het uitbetalingssysteem weer tijdelijk omgegooid. Declaraties worden weer achteraf gecontroleerd, waardoor frauderen weer makkelijker wordt.

Toch ziet Potters zijn zwarte lijst niet als pleister op de wonden van het falende pgb-systeem. "Ook in het nieuwe systeem kan er gefraudeerd worden door bemiddelingsbureaus. Het wordt wel een stuk moeilijker, maar het kan wel."

Woensdag debatteert de Kamer met Van Rijn over de uitbetalingsproblemen rond de pgb's.