Nederland zal indien nodig humanitair bijspringen als de Grieken door de aanhoudende problemen in acute nood komen.

Dat zei premier Mark Rutte dinsdag tijdens een debat over de Griekse crisis in de Tweede Kamer.

"Dit is een drama voor de Griekse bevolking, dat realiseer ik me. We moeten altijd bereid zijn humanitair bij te springen", aldus Rutte.

Griekenland stevent momenteel af op een faillissement. Dinsdagavond werd door de eurogroep nog naar een nieuw voorstel vanuit Athene gekeken, maar dit werd resoluut afgewezen.

Daarmee lijkt een exit uit de euro voor Griekenland een reëel scenario. "Eigenlijk is daar niks voor geregeld", erkende de premier. "Daar zijn geen ordentelijke procedures."

Hervormen

Volgens hem ligt de bal nu bij de Grieken. "Griekenland zal moeten hervormen, moeilijke maatregelen moeten nemen." Het pakket dat afgelopen weekend tijdens de onderhandelingen op tafel lag noemde hij "pittig".

De Grieken stemden echter niet in, maar schreven voor aanstaande zondag een referendum uit. Rutte beschouwt dit echter als een "interne aangelegenheid". 

Rutte stelde tijdens het kabinet geen voorstander te zijn van kwijtschelding van de schulden. Volgens hem zijn er al aflossingsperiodes verlengd en rentes verlaagd. Daar is de rek nu wel uit, stelt hij. Dit is volgens hem bovendien pas een optie als de Grieken zich aan de afspraken houden.

Volg de actuele berichtgeving op het liveblog