Na de PvdA keert ook de VVD zich tegen de veiling van frequenties voor commerciële radiostations. 

"Veilen is een goed idee als er meer vraag naar radiofrequenties is dan het aanbod. En dat lijkt nu niet het geval te zijn", zegt Kamerlid Bart de Liefde.

"In zo’n situatie heeft verlengen de voorkeur."

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) kondigde vrijdag aan de frequenties te veilen. De vergunningen moeten vanaf 2017 gelden voor een periode van tien jaar. 

Bij de veiling komen extra digitale frequenties vrij, voor nieuwkomers maar ook voor bestaande partijen. Er is straks geen limiet meer aan het aantal frequenties dat een bedrijf mag kopen.

Programma-eisen

Ook worden andere beperkingen opgeheven. Zo vervallen de meeste gedetailleerde programma-eisen, met uitzondering van commerciële zenders voor nieuws en Nederlandstalige muziek. De termijn van tien jaar is door Kamp ingesteld omdat bedrijven vaak flink investeren in de vergunning en in de zender.

Eerder keerde ook de PvdA zich tegen de frequentieveiling. "Een veiling zou onrust creëren en de omroepen extra op kosten jagen. Dat is nergens voor nodig", zei Astrid Oosenburg.

Ook de commerciële radiostations beklaagden zich over veiling. Zij zijn door Kamp verplicht te investeren in digitale radio, en krijgen nu extra kosten door de veiling van de frequenties.

De Tweede Kamer spreekt donderdag met minister Henk Kamp (Economische Zaken) over de kwestie.