Het Motivaction-onderzoek naar de opvattingen van Turkse jongeren in Nederland over extremistische groeperingen als ISIS bevat "serieuze tekortkomingen".

Dat stelt minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) dinsdag in een brief aan de Kamer.

Eerder had dezelfde minister nog dit onderzoek gebruikt om zijn bezorgdheid uit te spreken over de opvattingen van de jongeren.

Naar aanleiding van ogenschijnlijke tegenstrijdigheden in het onderzoek en kritiek die op het onderzoek loskwam besloot de minister een studie te laten doen naar de kwaliteit van het onderzoek.

Uit deze studie blijkt dat de formulering van vragen niet eenduidig is en er onduidelijkheid is over wat de ondervraagde jongeren verstaan onder termen als 'jihadisme' en 'kalifaat'. 

Geen representatief beeld

Hierdoor kan volgens het bureau dat de studie uitvoerde "geen representatief beeld" gegeven worden van de opvattingen van de Turkse jongeren.

Uit het onderzoek bleek dat 80 procent van de Turkse jongeren het niet 'verkeerd' vindt dat er door groeperingen uit naam van de jihad geweld wordt gebruikt tegen anders gelovigen of niet-gelovigen. Daarentegen was er onder de Turkse jongeren nauwelijks steun voor het door IS uitgeroepen kalifaat.

Verder bleek dat 90 procent van de Turkse jongeren vindt dat de strijders die het opnemen tegen Assad 'helden' zijn en dat de helft het een goede zaak vindt als Nederlandse moslims naar Syrië vertrekken om daar mee te doen aan de strijd.

Asscher betreurt de kwestie. "Ik vind het betreurenswaardig dat Turks-Nederlandse jongeren hierdoor gekwetst zijn. Dit laat het belang zien van goed onderzoek."

Hij vindt niet dat hij zelf excuses zou moeten aanbieden voor het destijds zo stevig opblazen van het onderzoek. "Ik heb het onderzoek niet uitgevoerd of besteld. Ik heb wel de uitkomsten verontrustend genoemd en meteen kwalitatief vervolgonderzoek aangekondigd", aldus de minister.

"Het is ondenkbaar dat je een onderzoek door Motivaction niet verontrustend noemt als er staat dat 90 procent van de jongeren sympathie heeft voor IS".

SCP

Hij heeft inmiddels de SCP opdracht gegeven om nader onderzoek te doen naar de opvattingen van Turkse en Marokkaanse jongeren.

"Als we de resultaten hiervan hebben, kunnen we op basis van feiten en op een constructieve manier hierover met elkaar in gesprek", aldus de minister.

Motivaction laat in een reactie weten dat de conclusies nog volledig overeind staan, maar dat een onderzoek nu mogelijk andere conclusies oplevert aangezien de gruwelijkheden van IS pas later helemaal duidelijk werden. Hier zal nader onderzoek naar worden gedaan.