Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) heeft meer tijd nodig voor het herstelplan voor het stelsel van persoonsgebonden budgetten (pgb's).

Dat meldt de NOS op basis van een brief die hij dinsdag stuurt naar de Tweede Kamer.

Eerder beloofde Van Rijn dat de problemen met de pgb na de zomer opgelost zouden zijn, maar daar komt hij nu op terug. In de brief zegt Van Rijn dat het systeem op 1 januari "gestabiliseerd" moet zijn.

Van Rijn gaat in de zomer praten met gemeentes, omdat zij nog niet allemaal opnieuw hebben gekeken naar de pgb-aanvragen. Hierdoor is volgens de staatssecretaris niet bekend wie er allemaal recht heeft op een pgb.

Ook is de aanpassing van het stelsel volgens Van Rijn een "kritisch proces". Externe onderzoekers zullen gaan kijken of de nieuwe maatregelen voor het aanpassen van de pgb effectief zijn.

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) moet het systeem voor geautomatiseerde verwerking ook nog testen.

Te laat

De SVB betaalt tegenwoordig rechtstreeks uit aan zorgverleners die werken voor mensen met een pgb. Dat gaat echter vaak mis. Hulpverleners krijgen regelmatig te laat of helemaal niet uitbetaald.

Volgens Van Rijn wordt sinds 1 april 95% van de pgb-aanvragen binnen tien werkdagen uitbetaald. Van Rijn moet zich woensdag voor de zevende keer verantwoorden in de Tweede Kamer vanwege de problemen met de pgb. Het zesde debat overleefde hij.

Tijdlijn pgb

© NU.nl/Jerry Vermanen